nieuws

Bouwer stuit op middeleeuwse poort Doetinchem Bedrijf doet vondst van zijn leven

bouwbreed Premium

doetinchem – Bouwbedrijf A. ten Brinke uit Doetinchem heeft een bijzondere vondst gedaan. Bij heiwerkzaamheden voor een kantoren- en appartementencomplex tegenover het gemeentehuis in Doetinchem stuitten bouwvakkers op restanten van een middeleeuwse stadsmuur. Toen die werd uitgegraven, kwam ook een deel van de eeuwenoude Hamburgerpoort tevoorschijn.

Het bouwbedrijf waarschuwde ogenblikkelijk de gemeente Doetinchem, die op haar beurt de plaatselijke oudheidkundige vereniging inlichtte.

“We hebben de vereniging ruimbaan gegeven onderzoek te doen”, vertelt K. Dunnink van het bouwbedrijf. Dat het archeologisch onderzoek drie dagen vertraging van de bouwwerkzaamheden opleverde, vindt Dunnink geen probleem. “We vinden toch al dat er zo weinig bewaard is gebleven in Doetinchem. Om aan een dergelijke vondst geen aandacht te besteden vinden wij zeer ongepast.”

Op ruim vijf meter onder het maaiveld bevindt zich de voet van de ronde poortmuur. Er is ook een geschutsopening in de muur gevonden. Dat de poort zo diep in de grond ligt, komt doordat Doetinchem in de loop der tijd is opgehoogd vanwege overstromingen. De Hamburgerpoort bestond uit een hoofdgedeelte in de binnenste stadsmuur en een buitenpoort in de buitenste stadsmuur. Van die buitenpoort, die uit twee torens bestond, is nu een deel van de ronde torenmuur blootgelegd.

Voorzitter A. Dinkla van de oudheidkundige vereniging was blij dat hij de gelegenheid kreeg om enkele dagen onderzoek te verrichten.

“We wisten wel van het bestaan van de poort af, maar niet de precieze plaats”, zegt hij. “Ik merk dat er binnen de bouwwereld steeds meer belangstelling is voor dergelijke vondsten. Volgens het verdrag van Malta moet men in de planprocedure wel rekening houden met archeologische bodemschatten, maar bij een onverwachte vondst is het afwachten wat de bouwer doet.”

Inmiddels is de put weer dichtgegooid en zijn de bouwwerkzaamheden hervat.

De poort valt net buiten het bouwproject en vormt geen belemmering voor de bouw. In overleg met de gemeente en de eigenaar van het kantoren- en appartementencomplex wordt bekeken of de poort in de toekomst zichtbaar kan worden gemaakt voor het publiek.

Reageer op dit artikel