nieuws

Zandwinners verzanden in regels

bouwbreed Premium

den haag/landgraaf – De zandwinners De Groot en Zonen BV uit Landgraaf en J.J. Borger BV uit Schinveld hebben samen grote plannen, maar het zal nog wel even duren voordat het daadwerkelijk tot ondernemen kan komen.

In de Heihofgroeve in Landgraaf willen ze een nieuw bedrijf opzetten, dat specialistische grondproducten kan aanbieden aan klanten.

Tijdens een hoorzitting bij de Raad van State in Den Haag bleek echter dat nog de nodige procedures doorlopen moeten worden voordat het zo ver komt.

J.J. Borger BV is momenteel aan de weg tussen Waubach en Schinveld gevestigd. De voor de activiteiten aldaar afgegeven milieuvergunning is verlopen. Tot eind dit jaar worden de activiteiten nog gedoogd, daarna moet Borger weg.

De Groot heeft een geldige milieu- en ontgrondingsvergunning voor de Heihofgroeve. Omdat echter de opzet voor de activiteiten aldaar danig gaat veranderen, moest er bij de provincie een nieuwe milieuvergunning worden aangevraagd. Die is nu verleend.

Overbuurman Romkes is daar niet blij mee. Hij eiste schorsing van de vergunning. Romkes wees er op dat het nieuwe zandwinbedrijf volgens de vergunning een vijf meter hoge zandwal, met daarop een twee meter hoge schutting, moet aanleggen om geluidsoverlast tegen te gaan. Daardoor zou het uitzicht op de Brunsummer Hei verloren gaan.

Het gemeentebestuur van Landgraaf weigerde De Groot een bouwvergunning te verlenen. Dat heeft weer tot gevolg dat het voor Romkes zinloos is schorsing te vragen van de door de provincie verleende milieuvergunning. Het nieuwe zandwinbedrijf kan er immers niets mee zolang er geen bouwvergunning voor de wal is. Zonder die wal kan het bedrijf niet aan de gestelde geluidsvoorschriften voldoen. De overbuurman trok daarom zijn schorsingseis in.

Voor de zandwinners betekent dat allerminst dat ze van de procedures af zijn. En dat kan verstrekkende gevolgen voor de regio hebben. “Ook voor de betoncentrale in Brunssum is het belangrijk wat er gebeurt. Als die hun materiaal niet voor een redelijke prijs dicht in de buurt kunnen inkopen, dan kunnen ze het beton op hun beurt ook niet tegen een concurrerende prijs aanbieden. Dan gaan de klanten mooi ergens anders heen”, aldus De Groot.

Reageer op dit artikel