nieuws

Zakenman knabbelt aan bastion van Bouygues

bouwbreed

den haag – De Franse zakenman Vincent Bollere heeft zijn oog laten vallen op Bouygues. Hij wil de grootste aannemer in Europa gaan controleren. Martin Bouygues, zoon van oprichter Francis, vecht via de rechtbank terug.

Onder het bewind van Martin Bouygues is de gelijknamige aannemer uitgegroeid tot een moloch, die niet alleen actief is in de bouwnijverheid. Het bedrijf heeft grote belangen in de Franse media, telefonie en nutsbedrijven. Hoewel de bouw nog de grootste omzet heeft, gaat alle aandacht uit naar de meer ‘sexie’ activiteiten zoals tv-zender TF1. Het laatste grote nieuws uit de bouwtak, die over de gehele wereld actief is, is dat Maleisie is gestopt met een grote railopdracht vanwege betalingsproblemen.

De communicatie-activiteiten trekken veel meer aandacht, omdat ze onvoldoende bijdragen aan het resultaat van het concern. Om een beetje positie in de mobiele telefonie op te bouwen zijn investeringen van honderden miljoenen nodig. Het gevolg was dat het verlies van deze activiteiten over 1997 bijna verdubbelde tot 82 miljoen dollar.

Het verhaal gaat dat ondernemer Bollere daar paal en perk aan wil stellen. Hij zou de onderneming willen strippen. Via zijn bank Banque Rivaud heeft hij een belang opgebouwd van 11,2 procent. Zijn doel is 14 procent. Naast de familie Bouygues, die 14,7 procent hebben, is Bollere de tweede grote aandeelhouder in het Franse concern.

Om Bollere van zich af te houden werd eind december vorig jaar met hem overeenstemming bereikt niet verder te gaan dan 14 procent. Inmiddels is deze door de zakenman opgezegd. Tevens werd door de familie op de laatste vergadering van aandeelhouders op 10 juni een ‘poison-pill-constructie’ voorgesteld en aangenomen. Door deze beschermingsconstructie is het opbouwen van een controlerend belang niet meer mogelijk.

Voor de zakenman was de wijze waarop de beschermingsconstructie werd aangenomen aanleiding om naar de rechtbank te stappen. Hij meent dat het tellen van de stemmen niet goed is verlopen. De juridische slag om de aannemer begon deze week. Een rechtbank in Versailles wees twee experts aan die de affaire moet gaan onderzoeken. Daarnaast stapte Martin Bouygues naar een andere rechtbank omdat hij Bollere beticht van contractbreuk. Het nieuwsnetwerk Bloomberg meldt dat in oktober mogelijk een uitspraak van de rechtbank volgt.

Kerncijfers Bouygues 1997 (in dollars) Totale omzet 15 miljard Omzet bouw10,344 miljard Omzet dienstverlening waaronder tv en communicatie 4,75 miljard Winst124 miljoen Bron: Bouygues

Reageer op dit artikel