nieuws

Nieuwbouw met antieke uitstraling in Groningen

bouwbreed Premium

middelstum – “Het lijkt wel een trend, nieuwbouw met een oude uitstraling.” Dit zegt ir. G.P. Schijf van Team 4 Architecten BV, Groningen, over zijn uitbreidingsontwerp van verzorgingshuis Hippolytushoef in Middelstum.

“Het jaren zestig stadhuis van Groningen is vervangen door nieuwbouw in een romantische architectuur, met verwijzingen naar de bouwstijl van rond 1700. En er zijn meer voorbeelden in deze streek, die wel het Toscane van Nederland wordt genoemd. Het ontwerp voor de nieuwbouw van de Hippolytushoef sluit aan bij deze trend. We hebben bewust gekozen voor een oude, romantische uitstraling.”

Met een inhoud van 21.000 kubieke meter is de nieuwbouw groot voor een kleine plaats als Middelstum. Het verzorgingshuis omvat 52 eenpersoons en acht tweepersoons appartementen, drie appartementen voor een korte opname en 24 aanleunwoningen. Het oude Hippolytushoef is met 1900 kubieke meter veel kleiner. Schijf: “Wij maakten ons zorgen dat de nieuwbouw qua maat uit de toon zou vallen in het kleinschalige Middelstum.”

Borgen als voorbeeld

De architect heeft daarom niet alleen de Toscaanse landhuizen, maar ook de ‘borgen’ van Groningen tot voorbeeld genomen. “De Menkemaborg in Uithuizen en de Fraeylemaborg in Slochteren zijn relatief grote gebouwen, maar zij worden niet als storend ervaren in de schaal van de omgeving. De borgen dateren van eeuwen geleden en worden in combinatie met hun formele kijk- en wandeltuinen algemeen gewaardeerd.”

De plattegrond van het verzorgingshuis is daarom geent op een centrale borg met koetshuizen aan weerszijden. Ook de tuinaanleg krijgt veel aandacht. In overleg met Staatsbosbeheer gaan recreatieve paden de tuin met het bos aan de noord- en oostzijde verbinden. De achterzijde van het gebouw is gericht op het dorp. De entree bevindt zich aan de zijde van de bosranden, wat de romantische indruk van het geheel moet versterken.

Zware raamkozijnen

De keuze voor een eeuwenoude uitstraling heeft consequenties voor de uitvoering. Het gebouw heeft zware witte kozijnen en donkergroene ramen met roeden. Op de begane grond krijgen de kozijnen getoogde bovendorpels, de goot ligt op de bouwmuur, er zijn waterlijsten in de gevel opgenomen en de gevel zelf krijgt drie kleuren metselsteen. “Dit heeft natuurlijk budgettaire gevolgen, maar we zijn uiteraard niet zover gegaan om gootklossen toe te passen”, aldus Schijf. Hetzelfde geldt voor de kapconstructie. Geen houten spanten, maar moderne scharnierende prefab dakdozen. De terracotta dakpannen daarentegen dragen wel weer aan de oude uitstraling bij.

Ook zijn er in overleg met Novem en het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en -ecologie (NIBE) enkele milieuvriendelijke voorzieningen getroffen. De warmtekrachtkoppeling bijvoorbeeld, die voor 25 tot 30 procent energiebesparing zorgt, en de keuze van lariks voor de kozijnen en koper voor de dakgoten.

Kalkzandsteen

Opmerkelijk genoeg worden alle dragende wanden van het verzorgingshuis uitgevoerd in kalkzandsteen. Volgens de opdrachtgever, Woonzorg Nederland District Noord, is dit flexibeler dan prefab of gestort beton met het oog op eventuele toekomstige veranderingen. De vloeren zijn wel van prefab betonnen kanaalplaten.

Het werk wordt uitgevoerd door aannemingsbedrijf Tiemstra Groningen. De bouwsom is nog niet duidelijk, want het project omvat naast het nieuwe Hippolytushoef de renovatie van verzorgingshuis Wiemersheerd in Loppersum. Begin 1999 moet de nieuwbouw gereed zijn. De bewoners van Wiemersheerd kunnen dan zolang in het oude Hippolytushoef worden ondergebracht. Het oude Hippolytushoef wordt verkocht; stichting Kwa Sizabantoe wil er een conferentiecentrum en rusthuis voor zendelingen vestigen.

Artist’s impression van het nieuwe verzorgingshuis Hippolytushoes in Middelstum.

Reageer op dit artikel