nieuws

Mega-recreatiepark van 100 miljoen in Enschede

bouwbreed

enschede – ‘Miracle Planet’. Onder die naam verrijst in Enschede een 100 miljoen gulden kostend recreatiepark. Met de uitvoering wordt dit najaar begonnen. Een van de participanten is Projectontwikkelaar Kondor Wessels.

Het project behelst een bioscoop, een overdekt kartcentrum, een zogenaamd shooting-center (paintball en laserschieten), een sport- en fitnesscentrum, een opnamestudio, een evenementen- en concerthal, ruimten voor voetbalspelen en een indoor-skipiste. Dit laatste onderdeel wordt in de tweede fase gerealiseerd, omdat de hoogte van 45 meter niet past binnen het bestemmingsplan.

De totale bebouwing omvat circa 48.000 vierkante meter. Begin november gaat waarschijnlijk de schop de grond in voor de megabioscoop met 2500 stoelen. De bouwaanvraag hiervoor is al ingediend bij de gemeente. Die moet nog een bouw- en milieuvergunning verlenen.

Initiatiefnemer is Recreatieboulevards Nederland. Dat bedrijf werkt voor Miracle Planet nauw samen met Kondor Wessels. De twee partijen hebben samen totaal 8.8 hectare grond van de gemeente gekocht. De locatie ligt naast het nieuwe Arke-stadion van FC Twente op het Business en Sciencepark ten noordwesten van de stad.

Miracle Planet moet 1,1 miljoen bezoekers per jaar gaan trekken. De gemeente verwacht dat het project structureel duizend banen oplevert. “Miracle Planet is ons paradepaardje”, zegt D. Spikker van recreatieboulevards Nederland trots. “Zo’n multifunctioneel dagrecreatiepark met deze omvang is nog nergens in Nederland gerealiseerd. Het Soccer City (ofwel voetbalstad) is een nieuw idee en de opzet van het shooting-center is helemaal vernieuwd.”

Uitdagend

Volgens Spikker wordt de architectuur van de gebouwen “heel markant”. Maar hij mag geen tipje van de sluier oplichten. “We zijn nog in onderhandeling met diverse investeerders. En bovendien zijn er afspraken gemaakt over het wereldkundig maken van het project. In elk geval worden het geen eenvoudige ‘dozen’. De vormgeving zal er nieuw en uitdagend uitzien”.

Het Enschedese bureau I/AA heeft het ontwerp gemaakt. De bioscoop, geexploiteerd door de Duitse firma Kieft en Kieft, krijgt tien zalen. In de bioscoop zijn diverse horecagelegenheden ondergebracht. De evenementen- en concerthal biedt plaats aan 4 a 5000 toeschouwers, volgens Spikker een kleine Ahoy.

Niet bekend

Reageer op dit artikel