nieuws

Kantorenmarkt loopt warm voor reuzenpalmen

bouwbreed Premium

honselersdijk – Een vogelspin is hij nog nooit tegengekomen, maar soms zit er tussen zijn handel een boomkikkertje of een salamander. “Onschuldig spul”, bezweert Kees Janssen. “Iemand die bij mij een palm koopt, hoeft zich daar geen zorgen over te maken.” De directeur van plantenhandel Fachjan BV uit Honselersdijk voorziet de Europese markt van reuzenplanten uit de tropen. Hij importeert ze uit onder meer Florida, Cuba, Maleisie en Singapore. De afzetmarkt: kantoren, winkelcentra en tropische zwembaden.

Hij staat onder een twaalf meter hoge Royalpalm die met de boot uit Cuba is overgekomen. Het gevaarte moet aansterken na een zeereis van 22 dagen. Janssen verwacht dat hij binnen een half jaar een koper voor de palm vindt. Die moet 17.500 gulden gaan kosten.

Janssen runt samen met zijn drie broers een bedrijf in groenvoorziening. Hij liep al jaren met het plan ‘mammoetplanten’ te gaan verkopen.

“Er bleek een markt voor. Als je ondernemer bent, moet je daar snel op inspelen. Zo niet dan is een ander je voor.” Daarom liet hij op het bedrijfsterrein al snel een 16,5 meter hoge kas bouwen. “Ik kan er zo’n 250 planten in kwijt, en die kunnen best twaalf meter hoog zijn.”

Janssen speelt in op de kantoren- en ‘projecten’-markt. Veel nieuwe panden beschikken over grote open ruimten. Wat is er dan mooier dan een palm in de kantoorserre of een reusachtige ficus op het overdekte pleintje van het winkelcentrum – ja toch?

Het bedrijf krijgt bestellingen uit alle delen van Europa. “We leveren niet rechtstreeks aan de eigenaar van een gebouw. Dat zou in principe wel kunnen, maar dan moet ik ook het onderhoud voor mijn rekening nemen en daar heb je een heel ander soort bedrijf voor nodig. Daarom lever ik uitsluitend aan beplantingsbedrijven. Die zorgen er voor dat de planten bij hun clienten terecht komen en sluiten onderhoudscontracten af.”

Tropische planten zijn fraai en niemand hoeft zich zorgen te maken dat hij met een palm ook een of ander griezelig insect in huis haalt. Aan het houden van een palm of een reusachtige ficus zijn ook nadelen verbonden. Ze aarden slechts in een overdekte ruimte, omdat ze anders het loodje leggen. Daarnaast moet de plek waar ze komen te staan, berekend zijn op een flink gewicht.

Over de kolossale pot met daarin de Royalpalm: “Hij weegt drieduizend kilo, dus die zet je niet zomaar even ergens neer.”

Een palm als deze gaat zo’n tien jaar mee. Daarna wordt ‘ie te groot en ontstaat het risico dat het dak van de serre er aan gaat. “Als zo’n plant nog goed is, en kan worden overgepot, neem ik ‘m in principe terug. In dat geval moet ik met de eigenaar een redelijke prijs overeenkomen. Want verplaatsing betekent altijd dat de boom moet worden opgeknapt en dat brengt voor mij kosten met zich mee.”

De ondernemer maakt zich er niet druk over dat de bloei van de kantoren- en ‘projecten’-markt na verloop van tijd zal afnemen. “Als de economie instort is dat een ramp. Maar doordat ik een uniek product verkoop, kom ik er in zo’n geval waarschijnlijk aanzienlijk beter van af dan iemand die alleen in kamerplanten handelt.”

Kees Janssen kan in zijn kas zo’n 250 oerwoudreuzen plaatsen.Foto: Peter van Mulken

Reageer op dit artikel