nieuws

Welles-nietes-spel over Vaillantlaan ‘Overal klemmen ineens de deuren ook bij mensen die hier al jaren wonen’

bouwbreed

den haag – Er is iets raars aan de hand met de Vaillantlaan in Den Haag. Althans, met het onlangs opgeleverde Blok 6. Bewoners van zowel de huur- als de koopwoningen klagen over ernstige gebreken. Zelfs de actualiteitenrubriek Nova maakte er onlangs een opmerkelijk item over. De Woningstichting ”s-Gravenhage zegt van niets te weten. “Als er al klachten binnenkomen dan gaat het om de gebruikelijke ‘kinderziektes’ van nieuwbouw”, stelt J.A. Derna districtshoofd van de corporatie. “Gelul. We worden gewoon bedonderd”, reageert huurder Willem Weemhoff. De toon is gezet.

De Vaillantlaan krijgt langzaam maar zeker vorm. Nog een jaar of twee en dan is de 1100 meter lange laan klaar voor de toekomst. Naar een stedenbouwkundig ontwerp van Jo Coenen zijn dan vijftien nieuwe bouwblokken, bij elkaar goed voor ruim 1100 woningen en zo’n 10.000 vierkante meter aan winkel- en bedrijfsruimte neergezet. Een waar staaltje van stadsvernieuwing waarmee een slordige f. 350 miljoen is gemoeid. Het gros hiervan wordt door de Woningstichting ‘s-Gravenhage gerealiseerd. Nee, de Woningstichting ”s-Gravenhage is dan ook op z’n zachtst gezegd ‘not amused’ over de publiciteit die zich momenteel rond Blok 6 op de Vaillantlaan afspeelt.

Huisschimmel

Het gaat hierbij om 94 huurwoningen en negentien koopwoningen. De laatste woningen zijn onlangs door Bouwbedrijf Van der Waal uit Vlaardingen opgeleverd. Er zou van alles en nog wat mis zijn met het complex. Huisschimmel, verstopte afvoeren, loszittende deurposten en ontbrekende afvoerpijpen. Kortom, er deugde weinig van.

Dat stelde de Socialistische Partij vast naar aanleiding van een rondgang langs de huurders. De SP, nimmer beroerd voor een relletje, somde zijn bevindingen op in een persbericht en stuurde dat de wereld in. “Nooit is er met ons contact geweest”, zegt Derna, districtshoofd van de corporatie. Er klinkt verbolgenheid door in zijn stem. “Ja vind jij dat gek? Er is een spel gespeeld waarbij ons project niet serieus is genomen. Noch de bestuursleden van de SP noch de bewoners zijn eerst met de problemen bij ons gekomen.” In plaats daarvan bezocht een camerateam van het actualiteitenprogramma Nova de Haagse Schilderswijk. Woordvoerder Fred Wezenaar van de SP zegt inderdaad de Woningstichting ‘s-Gravenhage met de uitkomsten van de enquete niet te hebben benaderd. “Waarom wel. Huurders hadden al aangegeven dat klagen geen zin had. Wanneer ze naar de corporatie belden dan kregen ze te horen ‘we komen wel eens kijken’. Maar ze zagen nooit meer iemand. Vandaar dat we gezegd hebben we brengen het naar buiten, je vangt er anders toch bot.”

Onbegrijpelijk

In de visie van Derna een onbegrijpelijke actie. “De woningen zijn net opgeleverd. We zitten midden in het onderhoudstermijn van de bouwer. Alle gebreken die nu worden geconstateerd kunnen we door de bouwer laten verhelpen.” Maar wat Derna en in zijn kielzog ook Hans van der Zant, hoofd afdeling projecten van de corporatie, dwars zit, is het gevoel dat overheerst dat de SP hiermee verantwoordelijke wethouder Peter Noordanus een hak probeert te zetten. Van der Zant: “Gesteld wordt dat er op de binnenkant van de woningen is beknibbeld om de buitenkant, dus de voorgevels er fraai uit te laten zien. Dat is natuurlijk klinkklare onzin. Er is geen sprake van enige besparingen die er zijn uitgevoerd.” Noordanus zelf heeft dergelijke suggesties eveneens naar het land der fabelen gedirigeerd.

Fred Wezenaar: “Wij, Noordanus een hak zetten? Ik zou liegen wanneer ik zou zeggen dat Noordanus onze meest populaire wethouder is, maar dat heeft er helemaal niets mee te maken. Wat we willen is dat de woningen gewoon goed zijn. En we begrijpen best dat er bij de nieuwbouw altijd iets mis kan gaan, maar hier is wel erg veel mis.”

Tuinen

“Niet meer dan normaal. De gewone kleine zaken die altijd na een oplevering tevoorschijn komen”, zegt nieuwbouw opzichter Nico van Rijn. Hij is de afgelopen tijd geregeld uitgerukt voor een lekkende CV of een probleem met de 150 kilo wegende kiepramen. “Maar niet meer dan normaal en alles wordt hersteld”, aldus Van Rijn.

Waar ‘s-Gravenhage wel mee kampt is het hoogteverschil tussen de Vaillantlaan en de achterliggende Brueghelstraat. Er is zelfs sprake van een niveauverschil van een halve meter. Doordat veel huurders het terras tot aan de achterkant van hun tuin hebben bestraat, loopt bij hevige regenval het water in de lager gelegen tuinen. “Ik loop helemaal onder”, zegt K. Doerbali, eigenaar van de nieuwbouwwoning in de Brueghelstraat. “Daar moet wat aan worden gedaan, want zo gaat dat niet langer.” Verder is hij “redelijk tevreden” over zijn woning. “De douche maakt een raar geluid en ik heb een donkere plek op mijn vensterbank. En kijk hier”, zegt Doerbali terwijl hij naar het raamkozijn wijst, “de verf is aan het bladderen. Ik ben blij met dit huis maar het kost een hoop geld. Ik wil wel dat het allemaal goed komt.”

Van Rijn en Derna knikken. Een extern deskundige is inmiddels ingeschakeld om het probleem van de tuinen uit de wereld te helpen. Een tijdelijke oplossing is dat aan de achterzijde van de tuin zo’n dertig centimeter wordt vrijgehouden zodat het water weg kan.

“Dat is toch van de gekke”, reageert Willem Weemhoff furieus. Hij is huurder en betaalt maandelijks zo’n f. 900 voor de vierkamerwoning. “Ik wil gewoon dat mijn woning goed is, daar betaal ik voor.” Weemhoff wijst naar het behang dat overal loshangt. “Dan zegt ‘s-Gravenhage: “we komen het opnieuw behangen maar ik kan het wel leeghalen.” Terwijl hij door de gang loopt, drukt Willem achteloos het deurkozijn drie centimeter naar boven. “Is dat normaal?”

Om het hoogteverschil in de tuin te compenseren is een soort bordes aangebracht en dan komt het terras. De tuindeur moet zo’n beetje worden opengetrapt. “Klemt een beetje”, merkt hij op. Verder klappert de portiekdeur. “Geregeld schrik ik ’s nachts wakker. Dat kreng maakt een rotherrie als die dichtvalt. En heb je dat portiek gezien? Het is toch een rotzooi. Maar de woningbouw is te hoogmoedig dat ze er iets aan doet. Melden heeft geen enkele zin.”

Weemhoff is bezig met de oprichting van een actiecomite. Veel buren zegt hij daarvoor al mee te hebben. Om z’n gelijk te bewijzen, roept hij zijn overbuurman erbij. “Buurman, jij hebt ook last he?” Buurman knikt en benadrukt niet tevreden te zijn over de wijze waarop ‘s-Gravenhage met de klachten omgaat. Ondertussen prikt Weemhoff met z’n sleutel in een voeg. Een heel stuk specie valt eruit om een gat tussen de stenen achter te laten. “Kwaliteit toch?”

Na-apen

Derna zegt dat er met de huurders en eigenaren klinkende afspraken zijn gemaakt. “Na de zomerperiode krijgt iedereen een bezoekje en worden de laatste gebreken in kaart gebracht. En als er problemen zijn, weet men ons te vinden. Maar ze moeten het wel melden, anders weten we toch niets.”

Aad Tieleman eigenaar van de gelijknamige lunchroom op het Paletplein grijnst van oor tot oor. “Het gekke is dat ik in de zaak nog nooit iemand over bouwproblemen heb gehoord. Tot die televisie-uitzending. Nu schijnt iedereen hier wel ergens last van te hebben. Overal klemmen ineens de deuren, ook bij de mensen die hier al jaren wonen. Volgens mij”, zegt Tieleman op een samenzwerige toon, “loopt iedereen elkaar na te apen.”

Reageer op dit artikel