nieuws

Stormvloedkering bij Venetie dichterbij

bouwbreed

rome – Een commissie van Europese deskundigen is voor het plan Venetie met een stormvloedkering te beschermen tegen overstromingen. Het plan houdt in dat er mobiele stuwen worden geplaatst bij de drie openingen in de lagune. Zij gaan automatisch omhoog als de stad dreigt te overstromen.

De Italiaanse minister van Openbare Werken, Paolo Costa, kondigde in Rome aan dat de nationale commissie voor het milieu de komende maanden met een advies komt over de stormvloedkering.

Milieubeschermers in de lagunestad zijn tegen het plan, omdat het naar hun mening ertoe leidt dat het leven in de lagune langzamerhand uitsterft. De voorzitter van de internationale commissie, de Belg Philippe Bourdeau, onderstreepte dat de invloed van de kering op het milieu zeer beperkt zal zijn door het mobiele karakter van de stuwen. Volgens de statistieken en voorspellingen zullen de stuwen slechts weinig omhooggaan, ongeveer twaalf keer per jaar gedurende 42 uur.

Het plan voor een stormvloedkering is uitgewerkt door het Consortium Venezia Nuova, een groep particuliere ondernemingen onder leiding van Fiat. De kosten worden geschat op 5,7 miljard gulden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels