nieuws

Scheur groutwand nekt Strukton

bouwbreed

den haag – De gemeente Utrecht heeft NS-aannemer Strukton verantwoordelijk gesteld voor de problemen met het Centraal Museum. Als gevolg van bouwschade, een scheur in een groutwand, kan de kunstinstelling in de Domstad niet op tijd open.

“We zijn overdonderd door de advocaten van de gemeente Utrecht”, is de reactie van Strukton-woordvoeder Schra. “We hebben een aansprakelijkheidsstelling gehad en die bestrijden we op alle punten. Onze advocaat zal na de vakantie dat ook kenbaar maken aan de gemeente.”

Hoofdaannemer Strukton renoveert in opdracht van de gemeente Utrecht het Centraal Museum. De kosten van het project bedragen circa 33 miljoen gulden. Omdat er ook nieuwbouw komt, moest Strukton een bouwput maken. September vorig jaar ontstond een lek in de groutwand, waardoor de bouwput volstroomde met vijftig kuub water en zand. Het koor van de naastgelegen Nicholaikerk liep daarbij voor enkele tonnen schade op. De bouwwerkzaamheden zijn inmiddels hervat, maar de aanvankelijk voor januari geplande heropening van het museum moet zeker zeven maanden worden uitgesteld. De opening staat nu gepland voor het derde kwartaal van 1999.

Schra: “In overleg met de gemeente Utrecht is in die dagen naar een oplossing gezocht. We hebben besloten het lek te dichten en daar zijn we door de gemeente ook voor betaald. Verder verloopt het werk, zoals het in bestek van de gemeente Utrecht staat.”

Geen vergelijk

De woordvoerder van de NS-aannemer struikelt over zijn worden als een vergelijk wordt gemaakt met de groutproblemen bij de Haagse tramtunnel. “De twee projecten hebben niets met elkaar te maken”, aldus Schra. “In Utrecht is grout gebruikt ter ondersteuning van de ondergrond. In Den Haag gaat het om de nieuwbouw van een tunnel.”

De woordvoerster van het Centraal Museum zwijgt. “De zaak is onder juristen, dus is afgesproken er niets over te zeggen tot zij is geregeld. Of de collectie ‘de grootste Rietveldverzameling ter wereld’ getroffen is? Nee. Zolang het museum dicht is, ligt het in een depot enkele kilometers van het museum.”

De vraag of Strukton echt door de gemeente overvallen is, laat zich moeilijk beantwoorden. Bij de dienst Stadsbeheer is de verantwoordelijke ambtenaar afwezig. De Strukton-woordvoerder beweert met grote stelligheid dat in de reguliere bouwvergaderingen nooit is gerept over het verhalen van de schade. “Daarom voelen we ons overdonderd.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels