nieuws

Rechter sluit klussenbedrijf uit van bouwactiviteiten

bouwbreed Premium

leeuwarden – De heer H.J.W. Batten in Buinen mag niet langer werkzaamheden van bouwconstructieve aard uitvoeren. De veroordeling in kort geding door de rechtbank in Assen, eind 1997, is vorige week in hoger beroep door het Gerechtshof in Leeuwarden in stand gehouden. Bij overtreding is Batten een dwangsom van f. 5000 per dag verschuldigd, tot een maximum van f. 50.000.

Het kort geding werd aangespannen door de Stichting Behartiging Algemene Bouwbelangen -Noord Nederland (SBAB). Al in 1995 maakte de SBAB voor het eerst kennis met Batten, die handelde onder de naam HB Klussenbedrijf. De stichting ondernam toen geen actie tegen de aangemelde en vermoede overtreding van de vestigingswet, omdat het bouwwerk inmiddels gereed was gekomen.

Midden vorig jaar werd Batten namens SBAB gesommeerd andere werkzaamheden te staken die al evenmin door de vestigingsbeugel konden. Batten tekende in juli 1997 een verklaring waarin hij stelde “in de toekomst niet werkzaam te zullen zijn op het gebied van de burgerlijke en utiliteitsbouw”. Hierop trok de SBAB haar kort geding in.

Later dat jaar was het overigens opnieuw raak. Batten realiseerde de verbouw van een woning in Grolloo, hoewel hij voor de rechtbank in Assen verklaarde slechts kozijnen te vervangen, vloeren van wc- en doucheruimte te slopen en opnieuw te storten, deuren afhing en plinten aanbracht.

Geen namen

Voor de rest zou de eigenaar van de woning volgens Batten voor allerlei werkzaamheden een niet bij name genoemde installateur, elektricien, tegelzetter, keukenmonteur en parketvloerlegger zijn ingeschakeld, als ook iemand die een schuur levert en plaatst. Bovendien zou de eigenaar het geheel in eigen beheer uitvoeren. In tegenspraak daarmee was een bouwvergunningsaanvraag waarop de aanneemsom ( – 32.000) tweemaal zo hoog bleek te zijn als Batten had gesuggereerd. Ook het bouwregistratieformulier dat Batten opvoerde als bouwondernemer, was in strijd met diens verklaring.

De rechtbank concludeerde dat Batten wel degelijk als de aannemer van het werk moest worden beschouwd en veroordeelde hem ertoe zijn werkzaamheden te staken.

Reageer op dit artikel