nieuws

Problemen effectenbank door De Vries Robbe

bouwbreed Premium

den haag – Effectenbank Ten Cate mag mogelijk even geen bedrijven meer naar de beurs brengen. Deze straf hangt het kantoor boven het hoofd, nu de Amsterdamse effectenbeurs de handelwijze inzake De Vries Robbe Groep grondig onder de loep neemt.

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) op zijn beurt bekijkt of er sprake is geweest van misbruik van voorwetenschap in de aandelenhandel van gevelbouwer en kraanproducent De Vries Robbe Groep.

Ten Cate is verantwoordelijk voor het plaatsingsbericht, waarmee het beursfonds Mulder Boskoop in maart verder ging als De Vries Robbe Groep. Twee maanden later bleek de prospectus al onvolledig. Grootaandeelhouder BTG Holdings hield zich niet aan de belofte om zijn belang van 51 procent minimaal een jaar vast te houden en verkocht dertig procent van zijn aandelenpakket.

BTG is niet alleen daarom omstreden. Begin deze week kwam een grote strop van 10,5 miljoen gulden aan het licht bij een dochteronderneming van De Vries Robbe. Die dochter is het Britse Witte, voormalig eigendom van BTG. De STE bekijkt nu of de eigenaren van BTG al wisten van het ‘Britse lijk in de kast’ toen zij hun belang op het hoogste punt verkochten.

De Amsterdamse effectenbeurs wil nog niet op het onderzoek vooruitlopen. “Na beide voorvallen hebben we De Vries Robbe en Ten Cate op het matje geroepen en buitengewoon pittige gesprekken gevoerd”, aldus een woordvoerder.

Hardebol

Hij sluit niet uit dat de effectenbank “even geen” bedrijven meer naar de beurs mag brengen. De zegsman denkt dat het onderzoek over een maand of twee afgerond zal zijn.

Directielid E. Hardenbol van Ten Cate zegt nog van niks te weten. “Als we hadden geweten dat de cijfers niet juist waren, dan waren we niet aan de beursgang van De Vries Robbe begonnen”, wil hij alleen maar kwijt.

Reageer op dit artikel