nieuws

Nederlandse ingenieurs staan mondiaal sterk ondanks Azie-virus

bouwbreed

den haag – Ondanks de economische crisis in Azie houden de Nederlandse ingenieursbureaus zich mondiaal goed staande. Zij wisten hun orderportefeuilles te vullen met successen op andere continenten.

De tweehonderd grootste bureaus ter wereld hebben vorig jaar bijna elf procent meer gefactureerd dan in 1996, tot een totaal van zestien miljard dollar. Dit berekent het Amerikaanse blad ENR in zijn jaarlijkse ‘Top 200 International Design Firms’. De crisis in het Verre Oosten zou vooral gevolgen hebben gehad voor Europese ondernemingen. Sommige verloren twintig procent van hun omzet in die regio. “Onze business is stabiel doordat we het in Europa beter deden dan in Zuid-Oost Azie”, zegt John Downer van Maunsell International. Zijn collega Jeffries van WS Atkins vult aan: “Grote klanten worden steeds mondialer en verwachten hetzelfde van hun consultants.”

De kracht van veel Europese bedrijven is dat zij ook voor de financiering kunnen zorgen. Conventionele financieringsbronnen als de Wereldbank drogen op. “Binnen tien jaar praten we niet meer over ontwikkelingshulp”, voorspelt Aalt Leusink van Nedeco in ENR.

Het samenwerkingsverband Nethconsult staat in de Top 200 op de vierde plaats. De onderneming wist in 1997 646,8 miljoen dollar te declareren. Opvallend genoeg heeft het deze omzet geheel in het buitenland geboekt. De nummer 1, Kvaerner, realiseerde een kleine tachtig procent van zijn omzet buiten het thuisland. Leusink verwacht dat zijn business in Zuid-Oost Azie met twintig procent zal terugvallen, maar ziet de regio binnen een paar jaar herstellen.

Nethconsult zal ongetwijfeld klimmen op de ENR-lijst als zijn fusie met Nedeco een feit is. Nedeco is ook een samenwerkingsverband en staat in de Top 200 op de negentiende plaats. Het haalt zijn hele omzet van 240 miljoen dollar buiten Nederland. Fugro staat op acht en Arcadis op elf. Arcadis is volgens de redactie van ENR de meest succesvolle onderneming in de afvalverwerking.

Top vijf bureaus, 1997 omzet winst 1 Arcadis 1,25 32 2 Fugro1,06 68,5 3 Grontmij 0,557 16,6 4 DHV 0,431 11 5 Haskoning 0,314 9,18 Omzet in miljarden guldens, winst in miljoenen.

Reageer op dit artikel