nieuws

Minimale animo voor bouw Luxor-theater

bouwbreed Premium

den haag – Wie wil het Luxor Theater in Rotterdam bouwen? Deze vraag leverde de Maasstad slechts drie aanbiedingen op. Nu het erg goed gaat in de bouwnijverheid, gaan aannemers niet meer voor bodemprijzen aan de slag. Bouwers hebben geleerd van het verleden.

“Natuurlijk gaan we het bouwen voor f. 48,6 miljoen”, zegt de winnende aannemer Van Hoorn Bouw uit Capelle aan den IJssel. “We kunnen scherp calculeren.”

Rotterdam

Zowel bij deze IBC-aannemer als bij de gemeente Rotterdam viel op dat er slechts drie bestekken werden opgehaald, terwijl het toch ging om een Europese aanbesteding van allure. De aannemer gooit het op het feit dat niet veel bedrijven in staat zijn theaters te bouwen.

De gemeente Rotterdam heeft een andere visie. “Het gaat goed in de bouwnijverheid, daarom komen de aannemers niet meer op alles af,” meent ir. Freek Meijer, projectdirecteur van het Luxor Theater. “Aannemers zijn selectiever.”

Nog geen vijf jaar geleden zou het volstrekt anders zijn geweest. Begin jaren negentig verkeerde de u-bouwmarkt in een recessie. Het gevolg was dat werken werden aangenomen tegen bodemprijzen, al was het maar om de algemene kosten te dekken. In de jaren daarna bleken de werken vaak verlieslijdend.

De totale bouwprijs van het theater, naar ontwerp van Bolles + Wilson, is inmiddels f. 12 miljoen duurder geworden; f. 48,6 exclusief het theatergedeelte. De raadscommissie Kunstzaken ging hiermee vorige week schoorvoetend akkoord. Naar alle waarschijnlijkheid zal de gemeenteraad van de Maasstad 16 juli het groene licht geven.

Meijer

Meijer heeft een verklaring voor de toename, die slechts marginaal betrekking heeft op hogere bouwkosten. “Aannemer Van Hoorn heeft een prijs moeten afgegeven waarin de loon- en prijsontwikkelingen tot en met de oplevering zijn meegenomen. Dus het theater moet worden neergezet voor f. 48,6 miljoen en geen cent meer. Daarnaast was het bouwkrediet door de gemeenteraad vastgesteld in februari 1996 naar de inzichten van die tijd. Het is overigens niet ongebruikelijk om ontwikkelingen naar de toekomst af te kopen.”

Inschrijvers 1. Van Hoorn bouw f. 48,6 miljoen 2. Ballast Nedam IGB f. 51,3 miljoen 3. Combinatie Team Luxor Theater (J.P. van Eesteren, Dura, Croon Elektrotechniek en Wolters en Dros) f. 52,9 miljoen

Reageer op dit artikel