nieuws

Limburgse aannemers woedend op Heerlen

bouwbreed Premium

heerlen- De Limburgse aannemers voelen zich door de gemeente Heerlen buitenspel gezet. Zij zeggen geen kans te krijgen bij de aanleg van het grensoverschrijdend bedrijventerrein. “De eisen zijn zo hoog dat hooguit drie grote ondernemingen in Nederland voor de opdracht in aanmerking komen”, aldus een woedende Rene Meyboom, secretaris van het NVOB Gewest Limburg. Heerlen wenst vooralsnog niet te reageren.

Bij Heerlen wordt het zogenoemde grensoverschrijdende bedrijventerrein aangelegd. In twee fases volgen de noordelijke en zuidelijke ontsluiting. Het werk bestaat uit toe- en afritten naar de N281 en A76, vier autoviaducten en twee fietsbruggen. Met de bouw is zo’n 20 miljoen gulden gemoeid.

“De regionale aannemerij liep zich al warm langs de zijlijn. De gww-sector is hier in Limburg toch al een moeilijke markt, dus een project als dit is bijzonder welkom.” Volgens Meyboom komt de klap extra hard aan nu blijkt dat de inschrijfeisen zo hoog zijn dat de regionale aannemers zich de moeite kunnen besparen. Zo moet een inschrijver in de afgelopen drie jaar minimaal 30 miljoen gulden in de gww-sector hebben omgezet. Om alleen voor een fase in aanmerking te komen moet drie jaar lang minimaal 20 miljoen gulden zijn omgezet.

De aanbestedingsadvertentie (zie Cobouw van 2 juli) is bij Meyboom compleet verkeerd gevallen. “We zijn met deze eisen dood- en doodongelukkig. Daar komt nog bij dat de regionale aannemerij ook in combinatie van dit werk is uitgesloten. Combinaties mogen zich alleen inschrijven als ten minste een deelnemer aan de genoemde eisen voldoet. De teleurstelling is heel erg groot.”

Eerlijke kans

Het NVOB acht de gang van zaken onbegrijpelijk. Het dringt er met klem bij de gemeente Heerlen op aan, de aanbestedingsprocedure alsnog aan te passen en regionale aannemers een eerlijke kans te geven. “We vragen geen koekje”, benadrukt Meyboom, “we vragen ook niet om een voorkeursbehandeling, maar we willen gewoon simpelweg een eerlijke kans krijgen.”

De gemeente Heerlen wenst vooralsnog niet te reageren. Woordvoerder Gielen geeft als reden aan “nog geen feitelijke informatie over de wijze van aanbesteden te hebben ontvangen”.

Reageer op dit artikel