nieuws

Hengelo staakt bouw centrum wegens bom

bouwbreed

hengelo – De gemeente Hengelo heeft de bouwwerkzaamheden in het stadscentrum voor onbepaalde tijd stilgelegd. Aanleiding is de vondst van een vliegtuigbom die maandag ongemerkt tussen een zandlading terecht was gekomen. Het is al de vierde bom die tijdens de graafwerkzaamheden in de bouwput op het stationsplein is gevonden. Hengelo wil nu eerst grondig onderzoek of er nog meer bommen liggen.

Twee maanden geleden voorspelde uitvoerder Tom Oude Engberink het al: “Het zou me niks verbazen als we er nog een tegenkomen.” Er waren net twee Amerikaanse vliegtuigbommen gevonden. Vorig jaar werd er ook al een vondst gedaan.

In 1944 hebben Amerikaanse bommenwerpers behoorlijk huis gehouden in het centrum van Hengelo om ervoor te zorgen dat bedrijven, waaronder Stork, niet meer voor Duitsland konden produceren.

Op het stationsplein is anno 1998 wegenbouwcombinatie Temmink, Ribberink en Reef actief met de bouw van een bergbezinkbassin. Daarvoor moet zes meter diep worden gegraven.

Maandag is ongemerkt de vliegtuigbom meegeschept met een lading zand. Bij het lossen ervan op industrieterrein Westermaat-Zuid werd de 250-ponder ontdekt. Die is nog dezelfde avond door het Explosieven Opruimings Commando (EOC) gedemonteerd. Honderden mensen moesten daarvoor tijdelijk hun woning verlaten. Ook het treinverkeer tussen Hengelo en Almelo is enkele uren gestaakt.

Door al die bommen heeft het werk inmiddels een forse vertraging opgelopen. De bedoeling was op 2 juni de eerste paal te slaan. Er moest echter nog het nodige zand worden weggehaald.

Niet bekend

Het is overigens niet zo simpel de bommen te vinden. Al eerder is met metaaldetectors gezocht. Die piepten echter overal op, zoals op kabels of een stuk oud ijzer. En daar bleek in de grond van het stationsplein geen gebrek aan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels