nieuws

Foldex bouwt fabriek op de Filipijnen

bouwbreed

rotterdam – Op de Filipijnen worden woningen gebouwd met het Foldex- vouwskeletsysteem van ir. Hans Buys van D3BN Consulting Engineers. De prefab elementen komen nu nog uit Amsterdam, maar binnenkort staat er ook een fabriek op de Filipijnen.

“Met een kraanmachinist en drie mensen bouw ik in tien dagen een woning. Op de Filipijnen hebben tien man daarvoor negen maanden nodig. Ze staan dan ook met open mond te kijken, zoiets hebben ze nog nooit gezien. Voor een kleine woning heb ik niet eens een kraan nodig, want elementen met een breedte van 1,20 meter kun je met de hand tillen”, aldus Buys.

Arbeid is goedkoop op de Filipijnen, maar een eenvoudig en snel ‘high tech’ bouwsysteem zoals de Foldex vouwskeletbouw is blijkbaar toch aantrekkelijk. De elementen worden met succes geexporteerd, opgevouwen in containers of gestapeld op vrachtwagens. Helaas maakt het transport van Amsterdam naar de bouwplaats de helft van de kosten uit. Daarom is men nu bezig met de ontwikkeling van een fabriek van Foldex-vouwskeletbouw elementen op de Filipijnen. Het doel is, goedkope kleine woningen te produceren voor de lokale markt.

Volgens Buys leent het bouwsysteem zich goed voor een fabriek in een ontwikkelingsland.

Isolatie

Het bestaat uit ‘stressed skin’ panelen die met houten ribben en scharnieren worden samengevoegd tot een uitklapbaar bouwelement.

De Foldex-panelen worden samengesteld uit houten ribben met aan weerszijden daartegen gelijmde platen van triplex, vezelcement of een ander geschikt materiaal. De panelen worden gevuld met een isolatiemateriaal, bijvoorbeeld polystyreen. Zij kunnen makkelijk met de hand worden vervaardigd. Aan het eind van de productielijn worden ze op maat geschaafd en voorzien van messing en groef, zodat de bouwelementen exact op elkaar aansluiten. Sparingen en ravelingen kunnen in de fabriek worden aangebracht, maar als het moet ook op de bouwplaats. In elke woning bevindt zich een ‘wet wall’ met installaties, water en elektriciteit. Dat is de enige wand waar de zaag niet ingezet mag worden. De rest van de wanden is niet dragend.

De verdiepingvloer wordt van gevel tot gevel verstijfd met ‘underlayment’, waardoor hij constructief een schijf vormt. Er is geen noodzaak om de vloer halverwege te ondersteunen.

Het Foldex-vouwskeletbouwsysteem bestaat al lang.

Er zijn woningen, scholen en medische centra mee gebouwd in het Caraibische gebied, Mexico, Armenie en Zuid-Afrika.In Nederland is het nooit aangeslagen, ondanks de lage prijs en korte bouwtijd. De toepassing bleef beperkt tot vakantiewoningen en hier en daar een luxe villa.

“De mensen in Nederland geven teveel uit voor hun woningen. Daar zijn wij van overtuigd. Voor aannemers valt er in principe winst te behalen met het Foldex-systeem”, aldus Buys. “In verband met het duurzaam bouwen neemt de aandacht voor het systeem toe.”

Reageer op dit artikel