nieuws

Duindorp stroopt de mouwen op Haagse wethouder Noordanus geeft bezetters geen duimbreed toe

bouwbreed Premium

den haag – “Deze actie is voor ons pas het begin.” De stem van Yvonne van der Toorn klinkt strijdvaardig. Samen met zo’n 25 medebewoners uit de Scheveningse wijk Duindorp houdt zij al zes uur lang het kantoor van het Woningbedrijf Scheveningen bezet. De eis van de bewoners om wethouder Noordanus in aanwezigheid van de pers te spreken is dan nog steeds niet ingewilligd. “Mam”, roept een jongetje door de kantine die inmiddels blauw staat van de sigarettenrook, “mag ik vannacht hier blijven slapen?” Het antwoord laat geen misverstand bestaan: “Doe normaal jij. We slapen gewoon thuis.”

Met het bezetten van het kantoor van het Woningbedrijf willen de bewoners een signaal afgeven dat het hun ernst is: ze zijn vierkant tegen het “onzalige plan” de wijk Duindorp ingrijpend te herstructureren. In deze wijk moeten volgens de plannen 1100 woningen worden gesloopt. Daarvoor in de plaats komen 750 woningen veelal in de koopsfeer terug.

Met dit plan ging de gemeenteraad onlangs akkoord. Een besluit dat echter door een deel van de Duindorpers niet wordt geaccepteerd. Zij eisen dat de plannen alsnog van tafel gaan. “We slikken dit niet. We hebben een advocaat in de arm genomen en zien nog tal van mogelijkheden om het besluit juridisch aan te vechten”, zegt Yvonne van der Toorn.

Chaotische toestanden

In alle vroegte toog zij samen met zo’n 25 mede-demonstranten naar het kantoor van het Woningbedrijf. “Ik zat hier net rustig te werken toen ze binnenvielen. Het is weer eens iets anders”, vertelt een baliemedewerker. Hij kijkt met veel genoegen naar de chaotische toestanden die zich rond hem afspelen: kinderen spelen op de grond en een paar volwassenen lopen druk met papieren heen en weer. Anderen actievoerders verdringen zich voor de ramen en roepen strijdkreten naar buiten.

In de kantine is het comite druk aan het onderhandelen met Hans Entrop, directeur van het Woningbedrijf. Entrop staat op zijn beurt weer in telefonisch contact met het stadhuis. Het is na twee uur bezetting al duidelijk dat de wethouder van ruimtelijke ordening en volkshuisvesting Peter Noordanus niet naar Scheveningen komt. In plaats daarvan nodigt hij een afvaardiging uit op z’n kamer in het stadhuis. De actievoerders hebben hier wel oren naar maar willen dat de pers daarbij aanwezig is. En daar is Noordanus niet enthousiast over.

“Het is niet de gewoonte dat Noordanus gaat praten met de pers erbij”, laat zijn woordvoerster weten. Van der Toorn: “En wij praten niet zonder de pers. Dan belooft hij van alles, maar als puntje bij paaltje komt zegt hij dat hij het zo niet bedoeld heeft. We kennen hem nu wel hoor.”

De actievoerders steken nog maar eens een sigaretje op. Dan is het twaalf uur. De radio wordt aangezet en de nieuwslezer meldt de bezetting. Gejoel en gejuich is het gevolg. De mededeling dat de gemeente ervan uit gaat dat slechts een klein deel van Duindorp tegen de plannen is, zorgt voor emotionele reacties in de kantine. “Ik ga zo in z’n tuin zitten, wat is dat nou voor een vent? Heel Duindorp is tegen. Niet een beetje”, aldus een van de aanwezigen.

Nachtje slapen

Bella Roos van het actiecomite voorziet dat er wel een nachtje in het kantoor zal worden doorgebracht. Zowel een voorlichtster van de gemeente Den Haag als ook Hans Entrop van het woningbedrijf bestempelt de bezetting echter als heilloos.

“Er is een democratisch besluit genomen. Dat wordt echt niet teruggedraaid.” Volgens Entrop is de herstructurering van de wijk gewoon nodig. “Je moet met de wijk de toekomst in kunnen. Met alleen maar groot onderhoud en renovatie red je het niet.”

Bredere kring

Het zijn woorden die de actievoerders niet willen horen. “Wij zijn best voor nieuwbouw, maar 1100 woningen slopen is gewoon veel te veel”, aldus Roos. Op de vraag aan Entrop of de plannen niet beter met de bewoners hadden moeten worden afgestemd, zegt hij: “Je kunt moeilijk met alle 3000 bewoners individueel om de tafel gaan zitten. We hebben de plannen met de bewonersorganisatie besproken, dat zijn de juiste wegen.” Volgens het actiecomite heeft het wijkberaad echter verzuimd de plannen ook in bredere kring bekend te maken. “Zij hadden in een nieuwsbrief moeten zetten ‘Hellup onze huizen worden gesloopt’ en dat is niet gebeurd”, zegt Roos. Entrop: “Dat is een welles-nietes-spel waar je nu niets meer aan hebt.”

Slaapzakken

Entrop trekt zich met zijn medewerkers weer terug op een kamer. In de kantine wordt druk gespeculeerd over hoe het nu verder moet. Een stuk touw met daaraan een strop wordt vanaf de tweede etage naar beneden gehangen. “Voor Noordanus”, wordt erbij geroepen. Nerveus gelach is het resultaat.

Dan worden er slaapzakken naar binnen gedragen. Ze zijn afkomstig van Rinus van de Haagse stichting ‘Wereldvrede’. “Mijn stichting vecht tegen onrecht”, zegt Rinus met een onmiskenbaar Haags accent. De slaapzakken komen van de ‘Daklozenboot’ die de stichting in de Laakhaven heeft liggen. “De daklozen slapen vannacht op een stoel, daar kunnen zij wel tegen maar jullie niet. En jullie moeten het volhouden hoor”, zo pept hij de bezetters op.

Twee vrouwen zien de slaapzakken die keurig met hoes en al in een hoek worden opgestapeld. “Rot op he”, zegt ‘r een tegen haar buurvrouw, “ik kruip niet in een zak van een dakloze. Ik ga wel naar huis, hoor.” Rinus hoort het niet. Hij houdt een eindje verderop een betoog over het grootkapitaal dat overal en aan iedereen maling heeft. “Dat zie je met jullie huizen toch ook? Ze worden gewoon gesloopt voor duurdere woningen die jullie niet kunnen betalen.”

Het is twee uur. Het nieuws heeft niets te melden. De patstelling blijft. De sfeer wordt tammer, de kinderen luidruchtiger. Twee uur later is het voorbij. Nel Zoutenbier van het comite leest een persverklaring voor. Met opgeheven hoofd zullen ze het pand verlaten. Maar de strijd zal grimmiger worden. “Harde acties volgen”, zo voorspelt zij de aanwezigen.

Reageer op dit artikel