nieuws

Commentaar BTW-verhoging

bouwbreed Premium

Paars II stelt een btw-verhoging voor van 17,5 naar 19%. Dit past in het streven een verschuiving van directe naar indirecte belasting te bewerkstelligen.

Wat de bouw betreft, zitten met name de kleine aannemers daar niet op te wachten. Nu al worden ze door de hoge btw geconfronteerd met beunhazen en zwartwerkers, tegen wie zij met hun eigen tarieven niet op kunnen.

Niet voor niets wordt al jaren gesproken over het onderbrengen van arbeidsintensieve werken naar het lage btw-tarief. Aangezien het hier gaat om een Europese aangelegenheid duurt die discussie al veel te lang.

Het is derhalve zaak dat het nieuwe kabinet nu eens vaart zet achter dat lage btw-tarief. Gebeurt dat niet, dan valt te voorspellen dat nog meer werk in de bouw naar het grijze en zwarte circuit zal verschuiven. Uiteraard scheelt dat aan belasting- en premie-inkomsten.

Nog belangrijker is dat kleine aannemers, die het nu al vaak moeilijk hebben, nog meer in de problemen komen. Bovendien betekent werk door beunhazen ook nog eens dat de kwaliteit, de arbeidsomstandigheden en de veiligheid op de tocht staan.

Het zijn bepaald geen nieuwe geluiden. Maar de politiek lijkt slechts een kort geheugen te hebben.

Reageer op dit artikel