nieuws

Afzet nieuwe huizen valt dit jaar iets tegen

bouwbreed

voorburg – Tegen de verwachting in viel de afzet van nieuwe koopwoningen in de eerste vijf maanden van dit jaar tegen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar daalde de verkoop met zeven procent. Aan gebrek aan belangstelling kan het niet liggen, want de kopers staan in de rij. Dit blijkt uit de thermometer koopwoningen van de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers (NVB).

Volgens de NVB zijn er veel mogelijke verklaringen voor de stagnerende afzet. Zo zou het kunnen dat gemeenten en marktpartijen vooral op Vinex-locaties bewust gefaseerd nieuwbouwplannen op de markt brengen om een ongewenste bouwgolf te voorkomen. Ook zou het kunnen dat de tweede generatie Vinex-plannen langer op zich laat wachten door ingewikkelder structuren voor de planontwikkeling.

De dalende afzet van nieuwbouw betekent wel een oververhitting van de totale woningmarkt. Dit blijkt ook weer uit de sterke stijging van de prijzen in de bestaande mark, vooral voor de luxere vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen. Zo zijn vrijstaande woningen maar liefst twintig procent in prijs gestegen sinds het begin van 1997, tegen zo’n tien procent voor de gewone tussenwoning.

De prijsstijging bevestigt nog eens dat kopers van eigen woningen steeds meer op zoek zijn naar ruimere, luxere woningen. Om deze reden hebben de marktpartijen de overheid al eens gevraagd om minder stringent vast te houden aan het Vinex-gemiddelde van 35 woningen per hectare.

Ook voor de komende jaren zijn de verwachtingen volgens de NVB gunstig. Wel zijn er risico’s, zoals de enorme invloed van de hypotheekrente en de verwachte koopkrachtontwikkeling. In de laatste jaren was daar niet zo veel van te merken door de jarenlange loonmatiging. Nu er in een aantal sectoren krapte op de arbeidsmarkt dreigt, verwacht de NVB dat die loonmatiging niet is vol te houden. Op termijn zou zich dat kunnen vertalen in een nog verder stijgende vraag naar grotere en luxere woningen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels