nieuws

Afstemming van cursussen op de bouw

bouwbreed

In recente edities van Cobouw (18 juni en 1 juli) wordt een discussie gevoerd over VCA cursussen en de manier waarop ze zijn afgestemd zijn op de bouw.

De eindtermen zijn opgesteld door een college van deskundigen in opdracht van de petrochemische industrie. Omdat deze eindtermen niet op de bouwwereld zijn afgestemd, zijn ook de cursussen niet specifiek afgestemd op de bouwwereld.

Cursisten in de gww moeten bijvoorbeeld weten hoe ze dienen om te gaan met explosiegevaar en hoe ze moeten werken in besloten ruimtes. Zaken die de gemiddelde gww’er niet vaak tegenkomt in zijn beroepspraktijk.

Het college van deskundigen dat deze eindtermen heeft vastgesteld, kan deze pas in het jaar 2000 veranderen. Als tussenoplossing bood het beroepssectoren de mogelijkheid hun eigen branchespecifieke eindtermen vast te stellen.

Dat betekent wel een verzwaring van de eisen. Zo kun je voor de gww-wereld denken aan werken in de sleuf, bouwliften, hijsen met graafmachines en hangsteigers.

De SBW geeft een cursus met de naam ‘VCA basiscursus veiligheid voor de gww’. De cursus bestaat uit de driedaagse VCA cursus plus een extra dag met de gww onderdelen. De SBW examineert de driedaagse cursus. De extra dag wordt niet voor het certificaat geexamineerd.

Toch zit in die extra dag voor veel ondernemers het probleem. Zij kunnen hun medewerkers niet nog een extra dag missen en sturen ze daarom naar de ‘gewone’ cursus die niet is toegespitst op de gww. Het certificaat blijft hetzelfde. De cursussen toegespitst op de bouw bestaan dus wel, maar kosten een opleidingsdag extra. Deze situatie zal zo blijven tot de eindtermen van de VCA cursussen in 2000 veranderen.

Tot die tijd en ook daarna zal de SBW maatwerk cursussen blijven verzorgen.

Reageer op dit artikel