nieuws

Wonen op een pier zonder dode hoeken

bouwbreed Premium

rotterdam – Bouw- en ontwikkelcombinatie Wilma Bouw en Eurowoningen kunnen doorgaan met de ontwikkeling van Schiehaven Mullerpier. Onder supervisie van professor Kees Christiaanse zal op deze binnenstedelijke Vinex-locatie aan de Rotterdamse Maas in eerste instantie 575 woningen verrijzen.

De commissie Ruimtelijke Ordening van de Maasstad ging gisterenochtend unaniem akkoord met het stedenbouwkundig plan voor de Mullerpier. Alvorens het zover was, legde Christiaanse met veel omhaal uit wat hij met deze locatie aan het water wil aanvangen. Deze van huis uit Rotterdamse architect wil het oude havengevoel op deze locatie laten herleven. “De veel kleurigheid van een oud havengebied moet terug komen”, meent de in Duitsland docerende professor. “Maar aan de andere kant moet er ook sprake zijn van een serene stilte. De sfeer bereiken we door net als bij oude pakhuizen tot aan het water te bouwen.”

Het plan werd door de meeste leden van de RO-commissie als verrassend ervaren. Onder leiding van Kees Christiaanse tekenden de architectenbureaus EGM en ArchitectenCie een wijk waar alles schots en scheef staat. “Van een zichtlijn is gelukkig geen sprake”, zei een van de raadsleden. “De grote verschillen in gebouwtypologie maken het project aantrekkelijk.”

Christiaanse nam wel de vrees weg bij de leden door nadrukkelijk te stellen dat er geen dode hoeken komen. “Er is vanaf de pleintjes veel zicht op de kade. Er zij geen ‘verkrachtingshoekjes’.”

Kaal en tochtig asfalt

Op dit moment is de pier een kale vlakte die ligt in de deel van de deelgemeente Delfshaven. Bij de Rotterdammer is het stukje ‘waste-land’ bekend als kermisterrein. Via een competitie kon de markt plannen maken voor het gebied. De winnende combinatie (Eurowoningen/Wilma) troefde gerenommeerde partijen als Bouwfonds, Era, ING Vastgoed en Bouwfonds af. “De winnaars hadden een plan dat beter aansloot bij onze wensen”, aldus de gemeentelijke projectleider, Jean-Paul Andela. “De verschillen in cultuur tussen een bouwer (Wilma) en een ontwikkelaar (Eurowoningen) werkt versterkend. Het leverde een betere aanbieding op.”

De bouwcombinatie kan als alles meezit in het najaar van 1999 beginnen met de bouw van de eerste fase. De laatste bouw moet aflopen in 2007, dan zijn er uiteindelijk1750 woningen (60 procent markt) en 65.000 vierkante meter kantoorruimte gerealiseerd.

Om de exploitatietekorten van f. 40 tot f. 50 miljoen te dekken krijgen de bouwers geld uit de Vinexpot en het stadsvernieuwingsfonds.

Reageer op dit artikel