nieuws

Van Berkel wint slag om Papendorpse brug

bouwbreed Premium

utrecht – Architect Ben van Berkel is winnaar van de ‘nek aan nek-race’ tussen vier internationale combinaties voor het ontwerp van de Papendorpse brug. Deze brug van f. 35 miljoen moet in 2001 Utrecht over het Amsterdam-Rijnkanaal heen verbinden met de uitbreidingswijk Leidsche Rijn. De combinatie Van Berkel/DHV Milieu en Infrastructuur/Halcrow en Partners heeft volgens projectleider Stekelenburg de ‘race’ gewonnen omdat het ontwerp de minste overlast geeft bij inpassing op het Kanaleneiland en binnen budget blijft. Voor die inpassing aan beide uiteinden is overigens een extra budget van f. 12 miljoen beschikbaar. Stekelenburg gebruikte bij het bekend maken van de winnende combinatie het understatement dat de keuze ‘niet makkelijk’ was; de beslissing is maanden later gevallen dan gepland en, tot ongenoegen van de ontwerpers, na een extra ontwerpronde.

Van Berkel heeft, net als bij zijn Erasmusbrug naar de Kop van Zuid, een tuibrug met een pyloon ontworpen. Destijds was in de wandelgangen te horen dat hij in de tweede ronde moest zorgen voor minder gelijkenis tussen de twee bruggen. Project-directeur Freek Loos van bureau Van Berkel en Bos toonde zich gisteren opgelucht: “Het was spannend tot het laatste moment.” Stekelenburg noemde combinatie “sterk op het gebied van architectuur constructie en stedenbouw”.

Reageer op dit artikel