nieuws

SDH wil geen beperkingen meer in milieuvergunning

bouwbreed Premium

den haag – Het Roermondse zand/grindoverslagbedrijf SDH Handel BV wil af van de beperkingen in zijn milieuvergunning. SDH heeft voor de Raad van State gevraagd om een zogenaamde ’12 dagen regeling’, een gebruikelijke regeling voor dergelijke bedrijven. De regeling maakt het mogelijk om twaalf dagen per jaar ’s avonds of ’s nachts door te werken. De gemeente Roermond wil dat het bedrijf zich houdt aan de grenzen van 06.00 tot 21.00 uur.

Ook wil het bedrijf incidenteel de geluidsgrens van 58 decibel kunnen overschrijden. Dit ziet de gemeente al evenmin zitten, mede vanwege de omwonenden. Cafe-restaurant Mijnheerkens is de meest opvallende bezwaarmaker. Volgens SDH heeft de gemeente zich te veel door de bedenkingen van het cafe laten leiden.

SDH Handel wil de mogelijkheid van een incidentele overschrijding van de tijds- en geluidsgrenzen in de vergunning inbouwen, om beter te kunnen reageren op onvoorziene omstandigheden. Het bedrijf zou immers dertig jaar lang met de nieuwe vergunning te maken kunnen hebben.

“Je kunt van te voren niet voorzien welke situaties zich zullen voordoen. De aangevraagde verhouding zand/grind kan worden overstegen en er kan meer grind worden overgeslagen, wat leidt tot overschrijding van de geluidsgrens. Maar het kan ook om reparaties gaan”, aldus mevrouw mr. P.J. van Rijn.

De gemeente Roermond vindt de geluidsgrens ruim voldoende en wil dat het bedrijf per geval ontheffing vraagt, zo bleek na vragen van staatsraad H. Beekhuis. De gemeente beschouwt een 12 dagen-regeling voor het bedrijf als een vrijbrief om langer door te werken. Ook zou een ontheffingsbepaling voor geluid niet in zo’n regeling passen.

De uitspraak volgt half juli.

Reageer op dit artikel