nieuws

Scholenbouwprijs naar ‘The British School’

bouwbreed

den haag – Het schoolbestuur van de The British School te Den Haag heeft de Scholenbouwprijs 1998 gewonnen. De schoolbesturen van de Petteflet in Tilburg en Het Spectrum te Almere kregen een eervolle vermelding. Staatssecretaris Netelenbos van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) reikte de prijs woensdag uit. Het is de eerste prijsuitreiking nadat de gemeenten de verantwoordelijkheid kregen voor de huisvesting van scholen.

Gisteren kreeg verder Projectbureau Leidsche Rijn de Vernieuwingsprijs voor het ‘Kindercluster’ dat in Voorn wordt gebouwd naar een ontwerp van architectenbureau Frencken Scholl. Het gaat om een bedrag van f. 15.000.

De Scholenbouwprijs is bestemd voor scholen die de afgelopen vier jaar werden gebouwd, de Vernieuwingsprijs voor bouwplannen.

The British School is een ontwerp van architectenbureau Kraayvanger Urbis, bij de eervolle vermeldingen ging het om ontwerpen van A.S.-architecten (Petteflet) en Van Herk en de Klein(Spectrum).

Het winnende schoolbestuur kreeg een prijs van f. 20.000 en een kunstwerk. “Het is de jury duidelijk gebleken dat discussies tussen de bevlogen architect en de in een aantal kwesties kieskeurige opdrachtgever vooral tot verrijking van het gebouw hebben geleid”, aldus het juryrapport.

Voor de scholenbouwprijs 1998 zijn 36 projecten ingezonden. In de strijd om de vernieuwingsprijs deden 20 projecten mee. De jury heeft de inzendingen met name beoordeeld op de criteria multifunctionaliteit, onderwijskundige vernieuwing en duurzaam bouwen.

De jury over Het Spectrum: “Bij Het Spectrum heeft de opdrachtgever duidelijk sturing aan het bouwproces gegeven en was een architect betrokken die met overtuiging en liefde voor het vak een school heeft ontworpen die past bij de belevingswereld van de kinderen.” Over de Petteflet zei de jury: ” De Petteflet zit ruimtelijk en functioneel goed in elkaar. De school straalt een hoge kwaliteit uit en heeft zich bij de bouwvoorbereiding professioneel laten bijstaan.”

Reageer op dit artikel