nieuws

Rijkswaterstaat gaat radioactieve sonde bergen

bouwbreed Premium

hoek van holland – Een bergingsbedrijf gaat in opdracht van Rijkswaterstaat een speciale stalen constructie bouwen om een radioactieve sonde te bergen. De sonde, waarmee de dichtheid van rivierslib kan worden gemeten, ligt in de monding van de Nieuwe Waterweg. Hij ging half februari verloren en eerdere pogingen om hem te bergen zijn mislukt.

De te bouwen stalen constructie is acht meter lang, acht meter breed en vier meter hoog. Hij wordt rond half juli afgezonken op de plek waar de sonde ligt. Door het stalen bouwsel kan slib rond de sonde weggezogen worden, waarna duikers het ding naar boven kunnen halen.

Rijkswaterstaat is vrij zeker van de plaats waar hij moet liggen, omdat het meetinstrument nog enige tijd een signaal heeft uitgezonden. Volgens Rijkswaterstaat zit hij vast in de bagger.

Overigens is er geen gevaar, aldus Rijkswaterstaat, omdat het radioactieve materiaal in de sonde goed is afgesloten. De bergingsoperatie kost ongeveer tweehonderdduizend gulden, vijftigduizend meer dan de sonde waard is.

Reageer op dit artikel