nieuws

‘NMa kan overname Wilma niet blokkeren’

bouwbreed Premium

den haag – Een aandeelhouder was er niet helemaal gerust op. Wat gebeurt er als de kartelpolitie geen toestemming geeft voor de overname van Wilma door NBM-Amstelland? “We verwachten geen problemen”, was de bondige boodschap van bestuursvoorzitter Andre Baar aan de aandeelhouders die vanwege de fusie in een extra vergadering bijeen waren gekomen.

Totdat de aandeelhouder erover begon, was er met geen woord over eventuele bezwaren van de kartelpolitie – officieel Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) – gesproken. “We hebben ons nog niet in eventuele problemen verdiept. De NMa kan hooguit enkele kanttekeningen maken. Waarover? Dat weet ik ook niet. Maar ze kunnen niet zeggen ‘het gaat niet door'”, verzekerde Baar.

Vandaag buigt de commissie Bouw en Industrie van de Kamer van Koophandel in Rotterdam zich over de vraag of er reden is voor het indienen van een klacht. Aannemer J. Baas van het gelijknamige bouwbedrijf in Gouderak die tevens zitting heeft in het algemeen bestuur van de Rotterdamse Kamer van Koophandel heeft er eerder op gewezen dat de toch al omvangrijke grondposities van grote projectontwikkelaars door de fusie nog verder worden versterkt.

Gistermorgen waren bij de NMa nog geen klachten van belanghebbenden gemeld, aldus woordvoerder Saskia Bierling. De termijn waarbinnen bezwaren kunnen worden ingediend, loopt af op woensdag 1 juli, tenzij de NMa zelf aanleiding ziet tot nader onderzoek.

De aandeelhouders moeten rozige oren hebben gekregen van zoveel goed nieuws. Nummer een in de woningbouw, nummer een in de utiliteitsbouw en nummer een in handel en industrie, jubelde Baar over de nieuw verworven marktpositie. Twee tweede plaatsen in de projectontwikkeling woningen en de infrastructuur, kunnen de pret niet drukken. Een winst van 34 procent per aandeel, inclusief de 7,5 miljoen nieuw te plaatsen gewone aandelen, hield financiele man J.B. van Dongen de aandeelhouders het pro forma resultaat voor van de nieuwe combinatie in 1997.

Zo’n 40.000 woningen gaat het concern de komende zes jaar bouwen, waarvan 30.000 in eigen ontwikkeling. Goed voor een omzet van – 1,5 miljard. “Met die potentie willen mensen wel met ons praten”, deed Baar verslag van de grote belangstelling van financiele instellingen voor het nieuwe totaal-concept dat Baar toekomstige huizenkopers wil gaan aanbieden. Een loket voor alle vragen en wensen, dat idee staat Baar voor ogen.

Daarbij hoort ook het aanbieden van hypotheken. In eerste aanleg is het landelijke gespreide verkoopapparaat al aanwezig in de vorm van de 42 locaties voor de verkoop van bouwmaterialen, lichtte Baar een tipje van de sluier op van de nieuwe opzet.

Egaliseren

Een kritisch vraagje kreeg Baar voor zijn kiezen, van economisch stafmedewerker drs. J. Ritsema van de VEB: waarom is NBM-Amstelland op de top van de woningmarkt ingestapt?

De bestuursvoorzitter betwistte dat de markt de top heeft bereikt. “De prijzen stijgen nog steeds. Daar zal ooit verandering in komen, maar dan zijn wij in staat daar snel op in te spelen.” Een tweede argument tegen het veronderstelde nadeel ligt volgens Baar in de bedrijfsstrategie die uitgaat van een groei van de totale capaciteit van niet meer dan vijf procent. “Een dergelijke groei zal alle pieken en dalen egaliseren.”

Reageer op dit artikel