nieuws

Nieuwe toekomst voor Rijksmonument Goes Nog geen huurder voor kantoor in watertoren

bouwbreed

Het vergt nog wel wat inlevingsvermogen. Hoog en droog, met een panoramisch uitzicht – wie zou geen modern kantoor willen hebben in de veertig meter hoge watertoren? Maar het bedrijfsleven in Goes aarzelt nog. Toch gaat projectontwikkelaar Ko van Garderen eraan beginnen. Net als zijn partner Dekkers is hij ervan overtuigd dat het schitterend wordt.

De eerste fase van het project Watertoren Goes behelst de bouw van 56 appartementen en de restauratie van de watertoren. De twee appartementengebouwen verrijzen aan de voet van het uit 1912 stammende industriele Rijksmonument. Onder een van de panden wordt een parkeerkelder aangelegd. De Stichting Zorg Lichamelijk Gehandicapten huurt vijftien eenheden om de bewoners van het nabijgelegen tehuis De Schans te huisvesten. Na de verhuizing wordt het huidige complex van De Schans gesloopt om plaats te maken voor de tweede fase van het plan Watertoren Goes.

In het andere gebouw zijn ook vijftien huurwoningen gepland, die onder het beheer van de Regionale Woningbouwvereniging komen. De rest van de appartementen zijn luxe koopwoningen voor ouderen, compleet met intercom en videofoon.

De kopers zullen zorgdiensten, alarm- en maaltijdservice kunnen betrekken van het aangrenzende Zorgcentrum Ter Weel. De eerste fase van het project Watertoren Goes kost 9 miljoen gulden en moet in juni volgend jaar klaar zijn. Hoofdaannemer is Adriaan de Kok uit Bergen op Zoom; Rothuizen Van Doorn ’t Hooft is de architect.

Paradepaardje

Het paradepaardje van het project wordt natuurlijk de watertoren zelf. De Middelburgers Van Garderen en Dekkers hebben, sinds de start van hun bedrijf vier jaar geleden, een naam opgebouwd in het Zeeuwse als het gaat om de ombouw van monumenten. Dat is niet toevallig. Want hoewel ze niet vies zijn van het woord commercieel, vinden ze gevoelsmatig dat monumenten zo veel mogelijk in stand moeten worden gehouden.

Ze kochten de watertoren en de grond eromheen voor een prikkie. “Maar er moet dan ook veel werk worden verricht. De voorwaarde van Delta Nutsbedrijven was dat de toren zou worden gerestaureerd.”

Zo wordt de veertig meter hoge staalconstructie hersteld en opnieuw gespoten. Ook het dak krijgt een opknapbeurt. Zonder de monumentale waarde van de betonnen bak aan te tasten, worden rondom grote ramen aangebracht. Een glazen lift zal de toekomstige huurders naar hun werkplek tillen.

Het bouwen op veertig meter hoogte vraagt om ingenieuze oplossingen. Eerst leggen de bouwers de lift aan, zodat die tegelijk als bouwlift kan fungeren. Daarna wordt de betonnen bak in de steigers gezet.

Van Garderen: “We beginnen gewoon, ook al laat de belangstelling tot nu toe nog te wensen over. Huurders kunnen zich nu niet voorstellen hoe mooi het gaat worden. De kantorenmarkt in Goes trekt goed aan. Ik kan me niet indenken dat we deze zeshonderd vierkante meter aan niemand kwijtraken. Een dergelijke kantoorruimte is een visitekaartje voor iedere ondernemer. Het is zelfs de bedoeling om de toren ’s avonds te verlichten, zodat hij vanaf de snelweg een echte blikvanger wordt.”

Reageer op dit artikel