nieuws

Nederlands-Finse samenwerking

bouwbreed Premium

In de wijk Mariahoeve van Den Haag komt op de locatie Finnenburg een complex van honderd ouderenwoningen. Het project maakt deel uit van het Nederlands-Finse samenwerkingsprogramma Independent Living for Seniors (ILSE). Een beschrijving van de doelstellingen verscheen eerder in deze krant. Het ligt in de bedoeling de toekomstige bewoners bij het ontwerp te betrekken.

De voorbereiding gebeurt mogelijk met computersimulatie. Het programma toont hoe de woningen er na de oplevering uitzien.

Te denken valt ook aan zogeheten ouderdomsimulatie die vooral in Duitsland aan belangstelling wint. Onder andere architecten en ontwikkelaars ervaren met deze techniek ongeveer hetzelfde als de gebruikers van hun ontwerpen. De simulatie van ouderdom ontstaat door gewichten die bewegingen inperken, oordoppen die hoge geluiden wegfilteren en brillen die het gezichtsvermogen verslechteren.

Reageer op dit artikel