nieuws

Leidekkers mogen weer aan het werk

bouwbreed Premium

neede – Leidekkersbedrijf Koenders kan zijn werkzaamheden aan de torenspitsen van Haaksbergen (Twente) en Eibergen (Gelderland) hervatten. De rechtbank in Zutphen besloot afgelopen week dat de leidekkers weer in de omstreden bootmansstoeltjes mogen kruipen. De Arbeidsinspectie vind dit een onveilige werkmethode en legde het werk enkele weken geleden resoluut stil. De inspectie gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.

De rechter heeft een voorlopige voorziening getroffen. Hij vond de overvaltactiek van de Arbeidsinspectie niet correct en het middel (stillegging) te zwaar. Opvallend genoeg velde de rechter geen oordeel over de veiligheid van de bootmansstoeltjes zelf. De Arbeidsinspectie eist dat de toren in de steigers worden gezet, maar volgens Koenders gaat dat miljoenen guldens extra kosten. Koenders en de beide gemeenten hebben overigens nauwelijks verlies geleden door de gedwongen werkstop. Leidekkersbedrijven, kerkgenootschappen en Arbeidsinspectie praten intussen verder over de veiligheidseisen voor het werk aan torens.

Reageer op dit artikel