nieuws

Kartelpolitie zet tanden in fusie NBM en Wilma

bouwbreed

den haag – De Nederlandse Mededingsautoriteit – kartelpolitie – onderzoekt op dit moment de overname van Wilma Nederland door NBM Amstelland. Bezwaren zijn te verwachten van middelgrote aannemers.

“De autoriteiten zijn door ons op de hoogte gebracht”, laat Bas Schoemaker van NBM-Amstelland weten. “We hebben de Nederlandse Mededingsautoriteit uitvoerig gedocumenteerd.”

Voor de mensen van Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) is dit de eerste grote fusie in de bouwnijverheid. Sinds begin dit jaar onderzoekt deze dienst onder andere marktconcentraties. De woordvoerster verklaart dat de fusie is aangemeld en dat binnen vier weken duidelijk is of men ermee akkoord gaat, of overgaat op een vervolgonderzoek van dertien weken. “Die vier weken stoppen overigens als wij vragen stellen”, aldus de woordvoerster. “Daarom is moeilijk aan te geven wanneer de eerste fase is afgerond.”

In principe kunnen alle belanghebbenden bezwaar maken tegen de overname van Wilma Nederland door NBM-Amstelland. Er zijn signalen dat de Kamer van Koophandel Rotterdam een klacht overweegt. In een van de kringen heeft de eigenaar van Baas Bouwbedrijf uit Gouderak, J. Baas, geopperd een klacht te deponeren. Baas heeft ook zitting in het algemeen bestuur van de Kamer van Koophandel Rotterdam. Het probleem zou zijn dat de nieuwe combinatie te dominante grondposities krijgt. “Met name in het Groene Hart komen middelgrote aannemers helemaal niet meer aan de bak”, aldus Baas. “Het probleem is dat veel gronden vastliggen bij grote projectontwikkelaars die over het algemeen zijn gelieerd aan grote aannemers. Dat wordt nog eens versterkt door de fusie van NBM en Wilma.”

Schoemaker wil op de grondproblematiek niet vooruit lopen. “Bij de voorbereiding van de overname is gekeken of deze past binnen de nu bekende criteria. Of we grondposities zullen afstoten is dus moeilijk te zeggen.”

De woordvoerster van de NMa zegt de de Kamer van Koophandel namens bedrijven een klacht kan indienen. “Die signalen ontvangen wij ook graag. Blijkbaar wordt er iets van pijn gevoeld als gevolg van dit samengaan.”

De woordvoerder van de Kamer van Koophandel in Rotterdam zegt dat er slechts in de Kring Midden-Holland over dit onderwerp is gepraat. “Het indienen van een klacht is nog prematuur. Eerst zal het onderwerp in de commissie Bouw en Industrie op 23 juni worden besproken. Daarna is een klacht mogelijk na een afweging van alle argumenten. Een vraag is, of wij of een branche-organisatie de klacht moet indienen.”

De betrokken bouwdirecteur J. Baas vult aan dat als er een klacht zal worden ingediend eerst gepraat zal worden met de bouworganisaties. “AVBB en NVOB zullen door mij op de hoogte worden gebracht. Eerst eens goed praten zonder dat er ruzie komt.”

Reageer op dit artikel