nieuws

Hilversum krijgt energiezuinig complex in sociale sector

bouwbreed Premium

hilversum – De Hilversumse woningstichting Patrimonium is binnenkort een bijzonder wooncomplex rijker. Medio november wordt op het voormalige rkz-terrein in Hilversum het startsein gegeven voor de bouw van 36 milieuvriendelijke woningen in de sociale huursector. Voor Patrimonium vormt het project zijn paradepaardje op het gebied van energiezuinige woningbouw.

De nieuwbouw, een ontwerp van Schiller architecten in Maarssen, is onderdeel van een omvangrijk plan. Een derde van het 3,5 hectare tellende rkz-terrein is bestemd voor een multifunctionele eenheid waarin het psychiatrisch ziekenhuis Zon en Schild (Amersfoort) en het Riagg nauw gaan samenwerken. In een MFE wordt hulp geboden aan mensen met psychische en psychiatrische problemen. Het overige deel van het terrein wordt ingevuld met 118 sociale huur- en vrije sector woningen.

Patrimonium heeft van meet af aan benadrukt een heel milieuvriendelijk project te willen realiseren. Om die wens gestand te doen nam het milieu-adviseurs in de arm van Marco Polis Advies in Amersfoort en Brouwer Energie Consult BV in Apeldoorn. Het resultaat is een half rond gebouw dat woonkamers en serres maximaal laat profiteren van zoninstraling.

Serres

De serres hebben nog een andere functie: in de winter wordt de ventilatielucht er voorverwarmd, wat een flinke energiebesparing oplevert. Geisers en cv-ketels zijn taboe in het complex. Een kleinschalige warmte-krachtkoppeling (mini-WKK) in combinatie met een elektrische warmtepomp voorziet een appartementenblok van warm water en stroom. Met het water worden de ruimten en het tapwater verwarmd, terwijl de elektriciteit de warmtepompen en andere elektrische apparatuur van het warmtevoorzieningssysteem in het complex voedt.

Patrimonium heeft voor een beperkt aantal energiebesparende maatregelen gekozen.

Legio mogelijkheden

“Er zijn natuurlijk legio mogelijkheden,” verklaart coordinator projectontwikkeling W. Speek. “Een aantal onderdelen hebben we heel diep uitgespit en zo breed mogelijk toegepast.” Voor de 118 woningen is inmiddels een bouwvergunning afgegeven. De bouw van de MFE laat vermoedelijk nog twee jaar op zich wachten.

Reageer op dit artikel