nieuws

Fabrikanten isolatieplaten ruzien over blaasmiddel

bouwbreed Premium

den haag – In de Nederlandse Vereniging van Polyurethaan Hardschuimfabrikanten (NVPU) is ruzie ontstaan over het gebruik van hcfk’s. Volgens de voorzitter heeft Recticel uit Kesteren dat dit produkt nog gebruikt, zijn lidmaatschap opgezegd. Het bedrijf zelf zegt echter dat daar nog geen sprake van is. Het is slechts een optie, aldus J.M. Brandt.

Voor de productie van hardschuimplaten geldt sinds 1993 een wettelijk verbod op het gebruik van cfk’s als blaasmiddel omdat dit de ozonlaag aantast. Het minder schadelijke alternatief hcfk staat de Nederlandse overheid voorlopig nog wel toe, maar nadrukkelijk als tussenoplossing.

De leden van de NVPU vonden echter een alternatief blaasmiddel in de vorm van pentaan dat helemaal geen aantastende werking heeft. Alle bedrijven pasten daarom tot begin dit jaar dit onschuldige blaasmiddel toe.

Sinds enkele maanden gebruikt Recticel echter in zijn productiebedrijf in Belgie toch weer hcfk’s voor Powerdeck. Dat heeft het voordeel dat de isolatieplaten 20 tot 30 procent dunner worden bij eenzelfde isolatiewaarde.

Volgens de Nederlandse regelgeving is daar niets mee aan de hand, maar de collegabedrijven binnen de NVPU willen volgens voorzitter Martens niet worden vereenzelvigd met productiewijzen die mogelijk de ozonlaag aantasten. Martens heeft Recticel voor de keus gesteld: “jij eruit of wij eruit”.

Brandt, totaal verrast door het persbericht dat de NVPU rondstuurde, zegt dat van opzegging van het lidmaatschap nog geen sprake is. Hij is hierover nog in bespreking met de vereniging. Brandt benadrukt overigens beslist geen middelen te willen gebruiken die de ozonlaag aantasten. In de toepassing van Recticel kunnen de hcfk’s volgens hem echter geen kwaad: ze zijn opgesloten in cellen, de platen zijn aan twee kanten voorzien van dampdichte aluminium, en ook bij verbranding aan het einde van de levensduur van de platen komen er geen hcfk’s in de atmosfeer.

Als hcfk’s in Nederland verboden worden wil Recticel overgaan op een alternatief dat de platen dezelfde eigenschappen geeft als hcfk’s, maar helemaal onschadelijk is.

Reageer op dit artikel