nieuws

Aanpak erosieprobleem kost miljoenen guldens

bouwbreed Premium

maastricht – De aanpak van de erosieproblemen in Zuid-Limburg gaat de komende jaren zeker enkele tientallen miljoenen guldens kosten. Het grootste deel daarvan komt voor rekening van de boeren op de Limburgse hellingen.

De provincie heeft op korte termijn een f. 250.000 beschikbaar voor stimulerende maatregelen. Ook het ministerie van LNV moet bijdragen aan de herinrichting van landelijke gebieden.

Na het recente noodweer staan erosie en wateroverlast hoog op de politieke agenda, zeker in Limburg. Zo gaat dit najaar op de Kruisberg bij Meerssen een project van start dat in het voorjaar van 1999 zal moeten zijn afgerond.

Onderdelen van die nieuwe aanpak zijn de aanleg van grasstroken, hagen en waterbuffers en de aanleg van grasbanen die het water in de juiste richting moeten leiden. Ook moeten boeren de akkerbouw op hellingen meer dan nu volgens hoogtelijnen (horizontaal) inrichten.

Deskundigen menen dat door dit pakket maatregelen de erosie bij normaal slecht weer met 80 tot 90 procent is terug te dringen. Bij zeer zware buien, zoals eerder deze maand, kan de erosie met 20 tot 50 procent verminderen. De gedupeerde gemeenten gaan ook praten over vergroting van de capaciteit van rioleringssystemen. Tijdens het noodweer bleek die niet toereikend.

Het Waterschap Roer en Overmaas heeft al maatregelen aangekondigd om de vorige week voor het eerst sinds veertig jaar uit de oevers getreden rivier de Gulp bij Gulpen veiliger te maken. Het gaat de oevers verhogen en de rivier op kritieke plaatsen verbreden.

Schade

Jaarlijks lijden boeren in Limburg miljoenen guldens schade omdat het land en wat daarop verbouwd wordt bij zware regenbuien van de hellingen afspoelt. In het verleden heeft de provincie twintig gebieden als extreem erosie-gevoelig aangewezen. Daar zijn er sinds vorige week drie bijgekomen.

Reageer op dit artikel