nieuws

Veiligheidshek rond circuit Zandvoort krijgt keurmerk autosportfederatie

bouwbreed

best – B en G Hekwerk uit Best heeft een nieuw hekwerk geleverd voor het verlengde circuit van Zandvoort. Het is een bijzondere maatwerkoplossing voor de veiligheid van coureurs en publiek.

Het hek, gemaakt volgens de eisen van de internationale autosportfederatie FIA, is in staat racewagens met snelheden boven de 240 kilometer per uur op te vangen. De FIA is de enige instantie die de uitgangspunten voor dergelijke constructies bepaalt en aan ontwerp en montage haar keurmerk verleent. De basis van het FIA-hek van B en G zijn u-profiel staanders in combinatie met staalkabels met een doorsnede van 16 millimeter en een trekkracht van 10.000 Newton per kabel.

Dit vergt een speciale schoorconstructie bij zowel de eind- als de spanpalen. De schoorkabels hebben een doorsnede van 24 millimeter en zijn verankerd in een betonblok met een massa van 2400 kilogram. Deze basisconstructie is bekleed met gaas, dat aan de kabels is afgeknoopt. De hoogte van dit volledige FIA-hek is 2,5 meter met uithouders tot 2,75 meter hoog. De totale lengte bedraagt 2,7 kilometer.

Publiek

Ook voor het publiek heeft de terreinbeveiliger en hekwerkfabrikant uit Best een voorziening gebouwd. Gekozen werd voor het gaashekwerk Rasterade van B en G. Het hek zelf heeft een hoogte van 1,5 meter en is aan de bovenzijde voorzien van uithouders met puntdraden tot een totale hoogte van twee meter.

De staanders zijn in de bodem geheid. Dit geheel verzinkte publiekshek heeft een lengte van vijf kilometer.

De maatoplossing in Zandvoort is binnen tien weken gemonteerd. Dat is snel, want het werk in sterk geaccidenteerd duingebied is niet eenvoudig. Ook het feit dat het circuit tijdens de montagewerkzaamheden vrijwel dagelijks in gebruik was, zorgde voor een extra handicap bij de logistiek van de opdracht.

Het veiligheidshek op het circuit van Zandvoort.

Reageer op dit artikel