nieuws

Unidek investeert opnieuw in Duitsland

bouwbreed

Duitsland moet een nieuwe groeimarkt worden voor Unidek. Een maand geleden nam het bedrijf Gebr. Roesler GmbH in Zuid-Duitsland over. Sinds 1 mei participeert de producent van isolerende bouwmaterialen op basis van geexpandeerd polystyreen (eps) bovendien in een nieuw productiebedrijf in Oost-Duitsland. En voor 1998 wordt verdere uitbreiding bij onze oosterburen ‘niet uitgesloten’.

“Naar verwachting zijn er in het jaar 2000 in Europa nog circa tien toonaangevende eps-producenten. Unidek wil en zal daar, als zelfstandige onderneming, deel van uitmaken.”

Het kaartje waarmee de raad van bestuur van Unidek zijn jaarverslag aanbiedt, laat niets aan duidelijkheid te wensen over. In Nederland wil het bedrijf de helft, in Europa vijf tot tien procent van de eps-markt bezitten. Nu liggen de marktaandelen respectievelijk op ruim 40 en bijna 5 procent.

Op termijn wil het bedrijf bovendien geheel in zijn eigen grondstoffen kunnen voorzien. Een deel van het geplande investeringsbedrag voor 1998 van f. 60 tot f. 70 miljoen is dan ook bestemd voor nieuwe of over te nemen fabrieken in Duitsland, vergroting van de productiecapaciteit in de eigen grondstoffenfabriek in Oss en uitbreiding van het bedrijfsterrein in Gemert.

Participatie

De nieuwe fabriek in Duitsland betreft een participatie in Schlungel Dammtechnik GmbH. Dit bedrijf heeft de eps-activiteiten van Schlungel GmbH en Co Damm- und Isolierstoffe KG overgenomen. De vestigingsplaats is Burkhardtsdorf bij Chemnitz. Er worden vooral isolatieproducten voor vloeren, platte daken en gevels gemaakt. De productiecapaciteit van 250.000 kubieke meter per jaar vergt volgens Unidek voorlopig geen nieuwe investeringen. Het bedrijf denkt echter wel aan uitbreiding in de toekomst, bijvoorbeeld met elementen voor hellende daken.

Bij de andere Duitse vestiging, tussen Mannheim en Stuttgart, zal een nieuwe fabriek verrijzen die in 2000 een miljoen kubieke meter eps moet produceren.

Hoe groot het marktaandeel in Duitsland wordt door de twee nieuwe vestigingen wil Unidek niet openbaar maken.

Recordwinst

Unidek Beheer, nu bestaande uit elf bedrijven met 700 medewerkers, zag vorig jaar zijn nettowinst voor het eerst boven de f. 10 miljoen stijgen. Vergeleken met 1996 was er sprake van een stijging van 28 procent tot f. 11,9 miljoen. Voor dit positieve resultaat waren met name de grotere eps-afzet en de grotere omzet van dochters Unidek Volumebouw en Smulders Staalwerken verantwoordelijk.

De (toen nog) negen bedrijven van Unidek Beheer realiseerden in 1997 een omzet van f. 282 miljoen gulden, ruim f. 50 miljoen meer dan een jaar eerder. Niet voor niets noemt het bestuur 1997 dan ook “een uitstekend jaar”. Ook voor dit jaar is het bedrijf optimistisch. Er wordt zelfs gedacht aan een omzet van boven f. 300 miljoen. Het aanvragen van een beursnotering is echter niet aan de orde, aldus de raad van bestuur.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels