nieuws

Pensioenfonds onderzoekt optieregelingen bedrijfsleven

bouwbreed

heerlen – De optieregelingen van het Nederlandse bedrijfsleven worden onder de loep genomen door het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland.

Het ABP steunt een onderzoek van de Katholieke Universiteit Brabant (KUB) in Tilburg die de regelingen in kaart brengt. Het ABP wil weten hoe de opties gefinancierd worden en welke soorten er bestaan. Dit zei ABP-directeur J. Frijns, verantwoordelijk voor het vermogensbeheer van ABP, gisteren na afloop van de toelichting op het jaarverslag.

De optieregelingen voor de directeuren van beursgenoteerde ondernemingen zorgden in de afgelopen jaren voor veel commotie in Nederland. De tientallen miljoenen guldens die de bestuursleden van onder meer ING en Aegon incasseerden, riepen veel weerstand op. Premier Kok sprak zelfs van een “exhibitionistische zelfverrijking”.

Het ABP vindt dat de kosten voor de opties niet verborgen mogen worden door bedrijven. “Ze moeten zichtbaar zijn. De kosten moeten gewoon drukken op de winst- en verliesrekening.”

Op zich heeft het in Heerlen gevestigde pensioenfonds niets tegen de opties, maar er moet wel een verband zijn tussen de opties en het resultaat van de onderneming, zo vindt Frijns. Hij wilde zich gisteren echter niet uitlaten over de optietransactie van Philips-president Cor Boonstra. Die verkocht zijn stukken eind vorige maand en incasseerde een winst van tien miljoen gulden.

Onaanvaardbaar

IHC Caland, bezig met de aanleg van een olieopslagplatform voor de kust van mensenrechten schendend Burma, kan alvast zijn borst nat maken. Het ABP eist van IHC Caland een gedragscode op het gebied van mensenrechten. De directie van de platformbouwer heeft ABP beloofd deze code voor de komende aandeelhoudersvergadering te presenteren.

Niet bekend

Reageer op dit artikel