nieuws

Opdrachtgever voert zelf onderbouw uit Bouwen boven water stelt specifieke eisen

bouwbreed

utrecht – De Utrechtse aannemer VIOS bouwde voor plaatsgenoot De Waal Beheer een gebouw met een hoogtechnologisch aanzien. Het resultaat heet De Vlinders en staat in Houten. De opdrachtgever liet zelf het heiwerk doen en voorzag de palen van een voorgefabriceerde fundering.

De Waal Beheer koos voor deze aanpak om zo snel mogelijk met de bouw te kunnen beginnen en draagt in het contract de verantwoordelijkheid voor eventuele mankementen in de onderbouw.

De opbouw stelde nogal wat eisen aan de bouwer. Het pand steekt geheel over een vijver uit. Over de fundering legde VIOS de vloerplaten. Die vergen geen ondersteuning, zodat rechtstreeks op de breekplaatvloer kon worden gestort. De plaatconstructie leverde weinig problemen op.

Complexer was de opbouw van de steiger. De steigerbouwer moest de hulpconstructie rondom in het water plaatsen. Platen onder de steunbuizen voorkwamen dat de steiger in de bodem zakte. VIOS schakelde daarvoor de eigen onderaannemer in. Die werkte vanaf pontons die ook bij het heiwerk dienst deden.

Een dergelijke steiger vergt geen aparte keuring. De bouwer ervan moet de bepalingen van het VCA-certificaat aanhouden. Wel moet de uitvoerder erop toezien dat deze hulpconstructie als veilig wordt opgeleverd. Steigerbouwers die (ook) voor de industrie werken, beschikken reeds over een VCA-certificaat. Mede daardoor vraagt ook de bouw steeds meer naar deze onderscheiding. VIOS hoopt nog voor de bouwvak te horen of het eveneens voor een VCA-certificaat in aanmerking komt. Het bedrijf begon eerder dit jaar met de voorbereidingen ervan.

Aanneemsom

VIOS ging uit van een aanneemsom van ruim 3 miljoen gulden, gerekend vanaf de begane grond vloer, exclusief mechanische ventilatie en verwarming. Die werken besteedde de opdrachtgever zelf uit.

Voor het project stonden 32 weken. Tijdens de bouwperiode kampte Nederland met een overvloedige regenval. Om die reden moest VIOS het gebouw zo snel als mogelijk wind- en waterdicht zien te maken. De wind speelde ook de plaatsing van de glasvliesgevel parten. Het gewicht van dit isolatieglas vergde de inzet van een kraan. De gevel bestaat verder uit aluminium golfplaten op een geisoleerd houten raamwerk. Het frame rust tegen een gemetseld binnenblad uit kalkzandsteen. Aan de buitenkant van de gevel zitten hardhouten loopbruggen die als vluchtweg dienen.

Dakdelen

In de twee gebouwen die samen De Vlinders vormen, zit zo’n 120 ton staalprofiel verwerkt. Twee gebogen en gefelsde aluminium daken houden weer en wind buiten.

Dit oppervlak van ruim 2000 vierkante meter ligt op een dakplaat uit lichtbeton. Tussen plaat en dak zit weer isolatie. Nederland kent slechts twee bedrijven die een dergelijk dak kunnen vervaardigen. De uitvoering valt onder het zogeheten Callzip-systeem. De dakdelen lijken op een goot met een rechtopstaande en een omgebogen rand, die tot het gewenste oppervlak in elkaar worden gehaakt. De leverancier bereidde de dakdelen zoveel mogelijk in de fabriek voor, inclusief coating.

In het midden scheidt een plat dak de vleugels. De vide die hier onder zit, maakte het onmogelijk de technische ruimte in dit dakdeel op te nemen. In de gekozen constructie zitten onder het technische blok de natte ruimten.

De Vlinders steekt in zijn geheel over het water uit. Foto: ’t Sticht

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels