nieuws

Metamorfose van quarantaine-inrichting Vervolg van pagina 1

bouwbreed

rotterdam heijplaat – De voormalige quarantaine-inrichting in Rotterdam-Heijplaat is van de ondergang gered. Een doortimmerd plan van de Vereniging tot behoud en beheer van de quarantaine-inrichting (vbbq) heeft na 1,5 jaar genade gevonden in de ogen van het Rotterdamse college van B en W.

De vbbq wil het terrein ontwikkelen tot een natuur- en recreatiegebied Het moet zowel ‘een bewoond stadspark’ als een ecologisch steunpunt worden voor plant en dier. Zo moet de omringende houtwal worden hersteld, evenals het zandstrandje aan de Nieuwe Maas. Daarnaast wil de vereniging het gebruik als ‘werkterrein voor de kunsten’ intensiveren en uitbreiden. Er is nog plaats voor een algemeen gastenverblijf en woon/werkruimten voor gastkunstenaars. Organisatie, beheer en pr moeten in handen komen van de Stichting QI in oprichting, met een bestuur van vertegenwoordigers uit culturele en maatschappelijke instellingen, bedrijfsleven, bewoners en gemeente. Die stichting moet ook zorgen voor deelname aan Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001.

Opmerkelijk voor een beoogd Rijksmonument lijken de nieuwbouwplannen. Voorzitter vbbq Verouden: “Om de exploitatie rond te krijgen is nieuwbouw aan de rand van het terrein onvermijdelijk. Wij laten zien dat dit kan zonder het unieke karakter van de inrichting aan te tasten.” Architect Peter Paul Ausems, bewoner en secretaris van de vbbq, maakte de opzetjes. Ausems laat meteen weten dat wat hem betreft andere architecten ontwerpen mogen leveren. “We gaan nu beginnen aan een programma van eisen, maar wat betreft ontwerpen zit ik beslist niet om werk verlegen.”

Druk, druk

Gemeentevoorlichter R. Andriesse verwacht niet dat Meijer of een andere wethouder in het bestuur van de Stichting QI zal plaatsnemen: “Dan zou hij twee petten op hebben, dat kan natuurlijk niet. Maar iemand van een gemeentelijke dienst zou best kunnen.” Welke financiele stappen de gemeente verder neemt, weet hij niet. “We nemen binnenkort contact op met de bewoners, om te overleggen over de besteding van die twee ton.” De vereniging krijgt het geld niet in handen, want de gemeente laat de werkzaamheden uitvoeren door de eigen diensten. Zoals ook het Havenbedrijf zelf de werkzaamheden aan de oevers uitvoert. Ausems verwachtte ook niet anders: “We waren helemaal niet van plan alle werkzaamheden in eigen beheer uit te voeren. Daarvoor hebben we helemaal geen tijd, want we hebben het al druk genoeg met ons eigen werk.”

Expressionistisch

De Quarantaine-Inrichting Beneden Heijplaat werd gebouwd tussen 1930-’33 en bestond oorspronkelijk uit twaalf gebouwen. De interieurs zijn grotendeels nog intact. Architect was J. Snuif van Gemeentewerken Rotterdam.

Het complex is de enige nog bestaande quarantaine-inrichting in Europa. Het werd geopend in 1935, maar is nauwelijks gebruikt voor het isoleren van besmette schepelingen. In de loop der jaren bood het onder andere plaats aan Joodse vluchtelingen en Duitse militairen. Na de oorlog stond het vooral leeg.

Vanaf eind 1979 werden steeds meer gebouwen door kunstenaars in gebruik genomen, met uitzondering van de drie Contactgebouwen die het Deltaziekenhuis gebruikte als dependance voor het verplegen van bejaarde psychiatrische patienten. Wegens de hoge exploitatiekosten verdwijnen zij 1981 naar nieuwgebouwde paviljoens bij het ziekenhuis zelf.

De kunstenaars vonden het jammer dat de patienten verdwenen: “We hebben na hun vertrek nog geprobeerd die gebouwen over te nemen, maar we waren met een te kleine groep en het havenbedrijf heeft ze uit voorzorg kort daarna gesloopt. Heel jammer.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels