nieuws

Hillen en Roosen mag schouwburg Hengelo bouwen

bouwbreed

Na een ingrijpende aanpassing van het ontwerp mag Hillen en Roosen de nieuwe schouwburg in Hengelo toch bouwen. Dit heeft de Raad van Arbitrage voor het Bouwbedrijf maandagavond in Amersfoort bepaald.

Het bestuur van de schouwburg moet tegen zijn zin contact met de aannemer zoeken om het werk te voltooien. Deze was naar de raad gestapt, nadat het schouwburgbestuur de aanneemsom onpassend had verklaard en het werk alsnog aan een concurrent wilde gunnen.

Bij de aanbesteding kwam Hillen en Roosen als laagste uit de bus, maar volgens directeur Klein Haneveld begon de opdrachtgever daarna met de cijfers te goochelen. Hillen en Roosen liet weten het werk alleen voor de afgesproken prijs te kunnen uitvoeren als de schouwburg aan architectonische kwaliteit zou inleveren. Het bestuur verzette zich daar tegen.

De afgelopen week ontstond grote onduidelijkheid over de vraag wie de berekening van architect Jan Hoogstad had gecontroleerd. Het adviesbureau DHV ontkende voor die contra-expertise te hebben getekend, tot verbijstering van het schouwburgbestuur en de Hengelose wethouder Ten Thij. Volgens de architect en de opdrachtgever moet de schouwburg voor f. 28,5 miljoen in volle glorie gebouwd kunnen worden. Later kwamen er echter vergeten posten op tafel die de bouwsom tot boven de f. 30 miljoen lieten oplopen.

Bij de Hengelose schouwburg was gisteren niemand voor commentaar bereikbaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels