nieuws

Curator en crediteuren zijn het eens over Habo-onderzoek

bouwbreed

“Opruimen”, noemt curator mr. D.R. Buter de op 29 april uitgesproken faillissementen van Habo Bouw Den Haag BV en van Habo GWW Den Haag BV. Het is de nasleep van het bankroet van de holding en van de actieve werkmaatschappijen die onder de naam HABO opereerden.

Habo Bouw en Habo GWW maakten deel uit van een kluwen bv’s die rond de holding hing. “Veelal leeg of met een enkel vorderingetje”, licht mr. Buter toe.

Bij de afwikkeling van het faillissement zijn de curator en Frans Ooms, de belangenbehartiger van de crediteuren, het eens geworden over de noodzaak van een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken bij de voormalige Habo. Eind deze week verwacht mr. Buter een formele opdracht aan een accountantskantoor te kunnen geven. Welk het waarschijnlijk wordt, wilde hij nog niet prijsgeven.

Vermoeden

Een voorzet voor nader onderzoek werd gegeven door Coopers en Lybrand die door het Crediteuren Collectief Habo was gevraagd de mogelijkheden tot verhaal in kaart te brengen. Uit dit ‘feitenonderzoek’ – zoals Cooper en Lybrand het zelf noemt – is het vermoeden naar voren gekomen dat bestuur en commissarissen hun taak onbehoorlijk hebben vervuld.

Of zij inderdaad persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld, is een van de dingen die de onafhankelijke onderzoeker moet vaststellen.

Deals

“Het gaat erom dat er geen zaken onder het matje verdwijnen”, zegt Frans Ooms namens het Crediteuren Collectief, waarin 47 onderaannemers en leveranciers hun krachten hebben gebundeld. “We willen gekend worden in de onroerend-goedtransacties die hebben plaatsgevonden. We willen weten welke deals er binnen het faillissement zijn gesloten.”

Daarom is Frans Ooms niet ontevreden met het periodieke, informele overleg met de curator. Dat stelt hem in de gelegenheid mee te praten over de opzet van het onderzoek en “te kijken hoe het onderzoek wordt gedaan”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels