nieuws

Bouwers speelbal bij gunning Broekpolder

bouwbreed

In het gesteggel over de aanbestedingsprocedure rond de Vinex-locatie Broekpolder tussen Heemskerk en Beverwijk, zijn de bouwers tot speelbal gereduceerd. Opnieuw staan de gemeenten lijnrecht tegenover elkaar, terwijl ook de adviescommissie niet lijkt te weten wat ze wil.

De gemeenten hebben een puinhoop gemaakt van de aanbesteding van de 3500 woningen (zie ook de krant van gisteren). Op dit moment staan de colleges als twee kemphanen tegenover elkaar. Heemskerk wil in zee met NBM/ Amstelland-Heijmans, maar Beverwijk wil de “procedure zuiver houden” en kiest voor een raamovereenkomst waarin vijf consortia opnieuw mogen meedingen. Dit zouden de beste vijf zijn uit de prijsvraag in november: NMB/Amstelland-Heijmans, Mabon (HBG), Bouwfonds, ING-Vastgoed en Belvedere (met Vermeer en anderen).

In het ergste geval beslissen de gemeenten om beide sporen te volgen, met twee verschillende consortia die langs elkaar heen gaan werken. “Dat zou toch helemaal absurd zijn”, reageert directeur Jaques van den Hoven van Heijmans Vastgoed. “Maar goed, we wachten het collegebesluit af.” Volgende week komen de colleges opnieuw in vergadering bijeen; dan moet duidelijk worden of er nog iets te lijmen valt en de gemeenten weer een lijn willen trekken.

“Het is blijkbaar ‘not done’ om gedurende een procedure de selectiecriteria aan te passen”, merkt wethouder Willem Bakker van Beverwijk op. Op de vraag welke criteria hij wil veranderen en waarom, blijft het stil. “We willen de procedure zuiver houden en ook een stuk duidelijker.” De gang van zaken blijft vreemd. Het is in de bouwwereld inderdaad ‘not done’ om te tornen aan de uitslag van een prijsvraag. Als daar nu al een goede reden voor is, wil de opdrachtgever die niet te kennen geven.

Aan het lijntje

De wethouders van de beide gemeenten doen luchtig over de ton aan renteverlies die uitstel van de beslissing elke maand kost. “Die wordt verhaald in de exploitatiefase.”

Het heeft tussen Heemskerk en Beverwijk overigens nooit goed geboterd. Het nette dorp ligt regelmatig in de clinch met de industriestad. De samenwerking van de afgelopen drie jaar is grotendeels gebaseerd op de goede verstandhouding van de twee wethouders. Inmiddels is het Beverwijkse college van B en W ingrijpend gewijzigd en is de discussie weer als vanouds opgelaaid. Het gekissebis in de adviescommissie dateert al van veel eerder. Het resultaat is dat de commissie niet weet wat ze wil.

Inmiddels steigen de ergernis en wanhoop bij de bouwers die steeds nog aan het lijntje worden gehouden. Omdat er grote bedragen met het project zijn gemoeid, blijven hun reacties voorzichtig. “Maar als ze inderdaad voor de raamovereenkomst kiezen, ondernemen we zeker stappen”, dreigt de Heijmans-directeur. De gang naar de rechter ligt dan het meest voor de hand. Zijn bedrijf is slechts een van de bouwende consortia die al in overleg is met advocaten.

Het rapport van de heer Koeman van adviesbureau Stibbe waarschuwt de gemeenten dan ook voor de juridische gevolgen van hun keuze. Volgens het rapport heeft de keus voor een van de consortia tot gevolg dat de andere naar de rechter zullen stappen. Dat hebben de diverse bouwers zelf al aangekondigd. Een raamcontract met nieuwe onderhandelingen zou volgens het onderzoeksbureau een oplossing kunnen zijn. In zo’n raamovereenkomst zijn de afspraken strakker te formuleren.

De verwachting is dat de besluitvorming met minimaal een half jaar wordt vertraagd, mogelijk met een jaar. Dit is des te pijnlijker omdat de Vinex-locaties in de buurt al beginnen te lopen.

‘Het is blijkbaar ‘not done’ om gunningscriteria te veranderen’

Reageer op dit artikel