nieuws

Verschillen tussen huurder en koper worden groter

bouwbreed

Verschillen tussen kopers en huurders worden groter, in leeftijd, wooneisen en in wat men maximaal aan vaste woonlasten wil betalen. Bij een gelijk, bovenmodaal inkomen zijn de huurders gemiddeld ouder, stellen lagere eisen aan ruimte en comfort, maar zijn tevens veel zuiniger.

Zeven op de tien huurders wil beslist niet meer betalen dan f. 950 per maand. Eenderde vindt het boven de f. 800 al te gortig worden. Het zijn enkele uitkomsten van het onderzoek dat jaarlijks in opdracht van NVB Bouwondernemers en Ontwikkelaars wordt gedaan door de TU Delft. De onderzoekers enqueteren elk jaar 3000 ‘verhuisgeneigde’ huishoudens met een bovenmodaal inkomen, onder wie 600 (potentiele) huurders.

Afgezien van de nog verder gedaalde populariteit van de huurwoning is er ten opzichte van het vorige onderzoek niet zo veel veranderd. Wel is met het bereiken van een dieptepunt in de voorkeur voor een huurwoning – slechts vijftien procent – de dreiging van een vertrekoverschot in de huursector groter dan ooit, schrijven de bouwondernemers. “Het aantal huurwoningen dat bij een verhuizing zal worden achtergelaten, is inmiddels bijna drie keer zo groot als de vraag naar. Leegstand ligt op de loer”, waarschuwt de NVB.

Gelijkvloers

Verhuurders doen er volgens de bouwondernemers verstandig aan hun marketing meer op de doelgroep af te stemmen. Zij zullen het in toenemende mate van ouderen moeten hebben. Ruim 50 procent van de 55-plussers die zich de luxe van een koopwoning kan permitteren, kiest toch voor een huurwoning. Niet een traditioneel rijtjeshuis, maar een specifieke 55-plus woning. Appartementen of huizen met een tuin, dat maakt niet uit, als het maar een gelijkvloerse woning is. Verhuurders moeten meer op de voorkeur voor ‘gelijkvloers’ inspelen vindt het NVB.

Naast de woonkamer willen veel mensen een extra werk- of slaapkamer hebben.

Zo zuinig als de huurders zijn, zo scheutig zijn de tegenwoordige huizenkopers. Hoge prijzen – gemiddeld f. 298.000 – zijn nauwelijks een beletsel.

Reageer op dit artikel