nieuws

Timmerlieden leren omgaan met computer

bouwbreed Premium

Aankomende timmerlieden moeten leren om te gaan met de computer. Een kwart van de bedrijven in de timmerbranche gebruikt machines die via de computer worden bediend. Het onderwijs moet hierop inspelen door ‘Computerized Numerical Control-technieken’ (CNC) in te voeren zodat de leerlingen deze apparatuur leren bedienen en programmeren. Ook voor aankomende meubelmakers is dit van belang. Dit maakten het Scholings en Werkgelegenheidsfonds Timmerindustrie (SSWM) en de Stichting Hout en Meubel vrijdag bekend.

Pas in het schooljaar 1999-2000 worden de CNC-technieken als vast onderdeel in het onderwijs opgenomen. Daarom wordt voor leerlingen die nu de Beroepsbegeleidende Leerweg volgen (het voormalige leerlingwezen) een korte cursus gegeven. Deze zal ongeveer vier dagen in beslag nemen en is niet verplicht. Om de opleidingen te laten aansluiten bij het werk in de praktijk moeten bij het tot stand komen van de cursussen zowel vertegenwoordigers uit de timmer- en meubelbranche ook fabrikanten van CNC-appartuur worden betrokken. Als de lessen in computertechniek definitief worden ingevoerd, zal dit ten koste gaan van een stukje praktijkopleiding.

Reageer op dit artikel