nieuws

Pensioenfondsen voorzien weldra bod op NIB

bouwbreed

heerlen – De pensioenfondsen ABP en PGGM hebben het overnamebod op de Nationale Investeringsbank (NIB) uitgesteld. De deadline voor het miljardenbod die gisteren afliep, is niet gehaald vanwege onenigheid tussen de twee fondsen over de hoogte van het bod.

APB en PGGM hadden de streefdatum van 31 maart voor het overnamebod op de bedrijvenbank zelf gesteld. Er lijkt dus voorlopig nog geen man overboord te zijn met betrekking tot de overname van de NIB. De bedrijvenbank laat alle opties nog open. Maar de pensioenfondsen ABP en PGGM hebben het toch aanzienlijk moeilijker met de preciese inhoud van het miljardenbod dan vorige maand nog was voorzien. Toen wilden de fondsen nog 29,95 euro per aandeel-NIB bieden, in totaal vier miljard gulden. Met het oog op de huidige koers, rond de 33,30 euro, zou dat bod wel eens te laag kunnen zijn voor de aandeelhouders. Zij zouden hun medewerking aan de voorgenomen overname kunnen opschorten. Vanwege de onduidelijkheid over het overnamebod hebben de pensioenfondsen de bekendmaking van het definitieve bod op de NIB verschoven. Beide partijen verwachten echter ‘binnen een paar dagen’ met het uiteindelijke bod te komen.

Een ABP-woordvoerder wilde gisteren verder geen uitlatingen doen over de overname. “Deze week komt er meer duidelijkheid”, belooft het ABP.

Vastgoed

Vorige maand kondigden de twee grootste pensioenfondsen van Nederland de voorgenomen overname van de NIB aan. Door de drie financiele instellingen samen te laten smelten tot een financier, zou een krachtige onderneming kunnen ontstaan. Mocht de overname vooralsnog doorgaan, dan verwerft het nieuwe concern een machtige positie in de vastgoedwereld. Tezamen bezitten de drie omvangrijke financiele belangen in gronden en bouwbedrijven. De NIB financiert onder andere grootschalige Vinex-projecten voor Koninklijke IBC. Daarnaast helpt de bank – via investeringen – bedrijven die willen groeien of verzelfstandigen. PGGM heeft een vijftig procents deelneming in Vinex-belegger Amvest.

Het ABP is alom vertegenwoordigd in de bouwwereld met belangen in Vesteda, Kantoren Fonds Nederland, Winkel Beleggingen Nederland en ABP-Hypotheken.

Reageer op dit artikel