nieuws

Opdrachtgever zegt Unidek de wacht aan Leverancier kan casco goedkope woning niet op tijd leveren

bouwbreed

Unidek uit Gemert levert geen complete casco-elementen meer voor ‘primeurwoningen’. Bij het maken van de elementen ontstonden logistieke problemen, waardoor de bouw van de eerste serie van 56 panden in Heerhugowaard een jaar vertraging opliep. Bij de bouw van primeurwoningen in andere gemeenten, worden nieuwe leveranciers aangetrokken voor het casco. De verkoopprijs van het huis zal hierdoor stijgen.

Dit zegt Hans Botman van de Stichting Huis in Eigen Hand uit Breda. De stichting is opdrachtgever voor de bouw van de primeurwoningen in Heerhugowaard. Een woordvoerder van Unidek wilde niet bevestigen dat het bedrijf geen casco’s meer zal leveren. Volgens aannemer Gem Bot van Bot Bouw uit Heerhugowaard, is Unidek bij de productie van de casco’s tegen zulke grote problemen opgelopen dat het er dik in zit dat het bedrijf zich terugtrekt. “Dit heeft consequenties voor andere projecten die op stapel staan, maar het is nog veel te vroeg om te zeggen wat de exacte gevolgen zijn. Temeer omdat er nog geen definitieve afspraken zijn gemaakt”, zegt Gem Bot.

De ‘primeurwoning’ brengt een eigen huis binnen bereik van mensen met een laag inkomen. Voor f. 125.000 krijgt de koper een huis met een bruto vloeroppervlak van 80 m2 verdeeld over drie etages. Een vergelijkbaar huis kost zo’n f. 165.000. De eigenaar moet de woning zelf afwerken met een inbouwpakket met onder meer een verplaatsbaar wandsysteem en een zwevende dekvloer.

Vertraging

In december 1996 begon de bouw van de eerste primeurwoningen. Ze zouden binnen vier maanden worden opgeleverd, maar het project kreeg van het begin af aan te maken met grote vertraging.

Volgens Hans Botman zou Unidek het complete casco leveren. De verschillende elementen zoals raamkozijnen betrok het bedrijf van andere leveranciers waarna ze in een fabriekshal van Unidek in elkaar werden gezet. Doordat de verschillende leveranciers niet op tijd leverden, ontstond grote vertraging. Kees Kruithof bevestigt dat de grootste vertraging ontstond doordat Unidek in gebreke bleef bij de levering van de casco-elementen.

Een woordvoerder van Unidek wijst de beschuldiging van de hand. Volgens hem is de vertraging niet ontstaan door problemen binnen het bedrijf, maar zou de vertraging zijn ontstaan door externe factoren. Brandstichting in enkele in aanbouw zijnde panden, was de voornaamste boosdoener.

Heerhugowaard wil na de bouwvak nog meer primeurwoningen bouwen. Volgens Kees Kruihof ambtenaar bij de afdeling Volkshuisvesting van de gemeente is het allerminst zeker dat de gemeente met dezelfde partners in zee gaat. “Er zijn misschien bedrijven die hetzelfde product kunnen leveren voor een lagere prijs; dat wordt onderzocht.”

Niet bekend

Reageer op dit artikel