nieuws

Op zoek naar leuke Vinex-wijken

bouwbreed

De vaste Kamercommissie van de Eerste Kamer heeft gisteren een aantal leuke Vinex-wijken bezocht. De kritiek was namelijk zo groot dat staatssecretaris Tommel de leden van de Commissie uitnodigde een aantal wijken te bezoeken. Veel lof was er voor Vleuten, de meningen waren verdeeld over de Regenboogwijk in Almere. Verder stonden Hooch Boulandt in Utrecht en Nieuwland in Amersfoort op het programma.

Misschien had het iets weg van de ultieme 1 april-grap. Op zoek naar leuke Vinex-wijken; die bestaan toch niet? De kritiek van afgelopen maandag in de Tweede Kamer over actualisering van de Vinex deed er nog eens een schepje bovenop. “Tuttig” en “een veel te duur confectiepak” zijn maar twee van de benamingen voor de Vinex-wijken. “Veel te eenzijdig en te weinig aandacht voor kwaliteit” is van steeds meer kanten te horen. Daarmee dreigen Vinex-wijken een stigma opgeplakt te krijgen wat ze niet verdienen, is de mening van het ministerie van VROM.

Op naar de Regenboogwijk in Almere. De wijk kenmerkt zich door allerlei felle kleuren. Verplicht zijn ook de zwarte hekjes als erfafscheiding, dit om de schuttingcultuur te voorkomen. Rode flats, groene huizen met knalroze deuren, “afschuwelijk”. Om die kleuren zo te houden hebben kopers in hun koopcontract moeten tekenen voor het onderhoud in die bepaalde kleur. Ook is het kleurenschema vastgelegd in bestemmingsplannen. Pol de Beer (VVD) vindt de kleuren wel aardig, maar de betutteling eromheen “steekt dwars door mijn hart”.

Onnatuurlijk

De knalgele huizen met toren van Aldo van Eijck oogsten bewondering. Toch is de algehele indruk niet al te positief; geen van de Kamerleden zou er willen wonen. “Die blauwe huizen zien er binnen een paar jaar armoedig uit”, voorspelt Elske ter Veld van de PvdA. “Het verven van bakstenen heeft iets onnatuurlijks”, vindt GroenLinks-lid Theo Pitstra. Tegelijk is het natuurlijk wel zo dat niemand kan ontkennen dat het apart is en een eigen identiteit heeft.

In de bus wordt uiteraard gepraat over het Tweede Kamerdebat van afgelopen maandag. Tommel verbaast zich toch wel hogelijk over de teneur van het debat. “In tegenstelling tot de eerste contracten waren we nu op tijd om de contracten voor 2005-2010 te tekenen. Nu bestaat de twijfel of het allemaal niet te snel gaat en we het misschien maar een paar jaar moeten uitstellen. Daar zijn we voorlopig nog niet uit.”

Op weg naar Vleuten. De gemeente heeft twee pre-Vinexwijken gebouwd. Zowel in ’t Weer als in De Tol zijn ruim duizend huizen gebouwd. De opzet is zo gekozen dat alvast is geoefend voor de twee giga-wijken die nog uit de grond worden gestampt. De wijk is apart van opzet en onderscheid zich met groene daken, zonneboilers, water met riet en verschillende stijlen door elkaar. De Kamerleden zijn onverdeeld positief over deze aanpak.

In de bus ontstaat een discussie over het al dan niet ingrijpen op Vinex-locaties. GroenLinks voelt wel wat voor een soort Rijksbouwmeester speciaal voor de Vinex, die de architectonische kwaliteit in de gaten kan houden. Zijn overbuurman van het CDA vindt dat de gemeenten daar macht genoeg voor hebben.

Gooi en smijtwerk

Na de lunch werd nog een bezoek gebracht aan de inbreilocatie Hooch Boulandt. Daar zijn oude delen van het oude academisch ziekenhuis verwerkt in de nieuwbouw. De reis eindigt in Nieuwland te Amersfoort. Ook hier staan diverse thema’s zoals duurzaamheid en energiezuinig centraal in de wijken. En ook de ervaring met Nieuwland wordt gebruikt bij andere Vinex-locaties.

De komende jaren worden op diverse locaties ruim een half miljoen huizen gebouwd in het kader van Vinex. Het kan dus allemaal heel gevarieerd worden. “Het is heel snel duidelijk of het snel gooi en smijtwerk is of dat serieus aandacht wordt besteed aan de opzet.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels