nieuws

Ondergronds gewelf in Rotterdam voorgedragen als monument

bouwbreed

Rotterdam krijgt er een bijzonder monument bij. Het gaat om een groot ondergronds gewelf aan de Admiraliteitskade, dat als onderdeel van het voormalig gemaal Schieland jarenlang dienst deed als transportbuis voor overtollig boezemwater. De gemeenteraad beslist donderdag het uit 1711 stammende gewelf als monument bij het Rijk voor te dragen.

Het gemaal kwam vorig jaar al op de monumentenlijst, maar men was het gewelf toen eigenlijk ‘vergeten’. In het gemaal zit sinds 1978 een meubelshowroom. Eigenaar H. Notenboom wil het gewelf ook gaan gebruiken. Hij denkt aan een showroom of een kunstenaarsatelier in de 450 vierkante meter grote ruimte, die nu nog voor een groot deel onder water staat.

Rotterdam kent niet veel oude monumenten omdat in de Tweede Wereldoorlog veel gebouwen platgebombardeerd werden. Als het gewelf ook als monument bestempeld wordt, dan komt Notenboom in aanmerking voor een gemeentelijke bijdrage in de renovatie- en onderhoudskosten.

Notenboom vindt dat het bouwwerk zeker op de monumentenlijst thuishoort. “Het is het enige gewelf in Rotterdam en hoort gewoon bij het gemaal. Ik vind het zonde als het zo onder water zou blijven staan. Het is een attractie voor de stad.”

Met het besluit van de raad komt mogelijk ook een eind aan het eigendomsconflict tussen Notenboom en het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR), het vroegere grondbedrijf. Het OBR is eigenaar van het naburige pand en claimt ook een deel van het gewelf als zijn eigendom.

Reageer op dit artikel