nieuws

‘Metselwedstrijden halen techniek uit verdomhoekje’

bouwbreed

Hij tikt voorzichtig met de achterkant van zijn troffel op de baksteen. Veegt wat cementresten weg en gaat dan onverstoorbaar verder. “Het komt wel af”, zegt Johan Boersma uit het Friese Dearsum. Hij kijkt op zijn horloge. “Tijd genoeg.” Boersma is een van van de 13 deelnemers aan de Nationale Metselwedstrijden in het Brabantse Deurne. De winnaar werd Djorn Schraven uit Sterksel. Hij kreeg de Zilveren Troffel.

“Bijna iedereen denkt dat alleen mensen die achter de computer zitten een vak beheersen”, zegt J. Karsmakers, schoolleider van de Dr. Hub. van Doorneschool uit Deurne. Zijn stem komt ternauwernood uit boven het snerpende geluid van een zaagmachine. “Onzin. Moet je die jongens eens zien werken. Is dat dan geen vak?” De wedstrijdmetselaars zijn te gast bij Karsmakers’ school. Trots vertelt hij dat een van zijn leerlingen bij de finalisten zit.

Drs. H. Kedde, algemeen secretaris van het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten, bevestigt dat veel mensen een negatief beeld hebben van het voorbereidend beroepsonderwijs (vbo). “Met dit soort evenementen bereik je het publiek. Ze komen kijken en dan kunnen we laten zien hoe mooi techniek is. Zo proberen we het vbo uit het verdomhoekje te halen. En dat is harde noodzaak want we hebben vakmensen nodig.”

De metselaars zijn verdeeld in zes koppels. In totaal maken ze vijf sierwerkstukken; elk een paar meter hoog. De bakstenen gevaarten zijn ontworpen door de plaatselijke architect Van den Acker. Ze staan bij de oostelijke toegangsweg van Deurne en zullen daar tot het einde der tijden blijven. “Tot 1976 werden dit soort werkstukken gemaakt in een grote loods en aan het einde van de dag afgebroken”, vertelt Kedde. “Tegenwoordig blijven ze staan als versiering. Er komt ook een plaat op te hangen met de namen van alle deelnemers. Voor de jongens is dat een extra stimulans. Dan kunnen ze later nog eens zeggen ‘Kijk daar heb ik nog aan meegewerkt’.”

Carriere

Voor Johan Boersma is naamsvermelding niet de belangrijkste reden om mee te doen. Carriere staat bij hem op de eerste plaats. “Ik heb eerst drie jaar timmeren gedaan”, legt hij uit. “En nu doe ik een extra half jaar metselen. Als dat af is ga ik leren stuken of tegelzetten dat is nog onzeker.” Doordat de bedrijfstak zit te springen om vakmensen die verder willen, vond hij al een baan voordat hij zijn opleiding had afgerond.

Zijn baas neemt de kosten van de opleiding voor zijn rekening. “Ik ben straks overal inzetbaar en dat ik mee doe aan die wedstrijd komt natuurlijk ook goed van pas.”

Schoolleider Karsmakers: “Deze jongens moeten nog best wel het een en ander leren. Het zijn uiteindelijk nog maar aankomende metselaars, maar ze hebben talent. Ze gaan een gouden toekomst tegemoet.”

De Nationale Metselwedstrijden in Deurne moeten de interesse in het voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) stimuleren. Johan Boersma eindigde op de tiende plaats. Foto: Fred Buddingh’

Reageer op dit artikel