nieuws

ING en IBC richten zich gezamenlijk op de binnensteden

bouwbreed

ING Vastgoed en aannemer/ ontwikkelaar Koninklijke IBC gaan samenwerken. De ondernemingen hebben daarvoor het bedrijf Novaprojecta opgezet. Deze onderneming richt zich op binnenstedelijke locaties.

IBC Vastgoed heeft voor haar ambitieuze doelstelling steun gezocht bij huisbankier ING. “In 2000 willen wij een risico-omzet van minimaal een half miljard realiseren, dat is een verdubbeling ten opzichte van het afgelopen jaar”, aldus Herman van Oostrom, financiele man van IBC Vastgoed. “We zijn op zoek gegaan naar een partner die meer kan in brengen dan financiele middelen. Na weging is dat ING Vastgoed geworden. Deze onderneming financiert niet alleen vastgoed, maar is ook ontwikkelaar en belegger.”

Voor het bouwconcern uit Best is dit de tweede alliantie met een financiele instelling. Begin jaren negentig werden met de Nationale Investeringsbank (NIB) twee bedrijven opgericht; Interprojecta en Interterra. Van Oostrom: “Dat is toch een andere samenwerking. NIB zit er uitsluitend in als financier. Wat ik al eerder zei, is dat ING Vastgoed financieel bijdraagt, maar ook zelf projecten zal gaan inbrengen.” NIB stak tientallen miljoenen guldens in de ondernemingen. Zo heeft grondbank Interterra grond – “bewust geen Vinex-gronden” – voor zeker 3500 woningen.

Voor Jan Doets, algemeen directeur ING Vastgoed, is dit niet de eerste samenwerking met een aannemer/ontwikkelaar. “We hebben met een aantal partijen een soortgelijk arrangement.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels