nieuws

Gemeente Breda blijft laconiek onder regen van schadeclaims Het Turfschip heeft genoeg van oneerlijke concurrentie

bouwbreed

Het regent schadeclaims bij de gemeente Breda. Na Amstelland Vastgoed, Heijmans en Decodadum, heeft zich een nieuwe hoofdrolspeler met een financiele eis bij de gemeente gemeld. Ditmaal is het de directie van ‘Het Turfschip’ die enkele miljoenen guldens eist vanwege oneerlijke concurrentie. Breda blijft vooralsnog nuchter onder de stroom aan claims.

Het Turfschip is een groot congres- en zalencentrum, dat onder de vlag van het Van der Valk-concern vaart en zich na de opening van het dure Chasse Theater ( – 60 miljoen) hiervan de ‘trotse’ buurman mag noemen. Het Turfschip heeft de gemeente Breda echter per brief aansprakelijk gesteld voor de geleden schade die door het Chasse veroorzaakt wordt.

Betaald parkeren op het terrein voor Het Turfschip, waar bezoekers van het Chasse Theater met hun auto’s mogen staan, en de hoge subsidies die het theater krijgt zijn volgens directeur P. Werther van Het Turfschip factoren die de exploitatie van het congrescentrum de nek om draaien.

Mocht de gemeente de aansprakelijkheid hiervoor niet op zich nemen, dan spant Werther op korte termijn een rechtszaak aan. Een eis van ‘enkele miljoenen’ behoort dan zeker tot de mogelijkheden.

Niet onder de indruk

De gemeente Breda reageert vrij laconiek op de brief van de directie van Het Turfschip. “Wij hadden deze claim wel verwacht aangezien Het Turfschip al langer roept dat ze hun geleden schade op ons willen verhalen”, aldus een voorlichter. Erg onder de indruk is hij niet: “We zien al deze zaken vol vertrouwen tegemoet. We staan sterk in onze schoenen. Het is een algemene en ook landelijke tendens dat steeds meer bedrijven hun schade bij de gemeente neerleggen. Laat ze het dan maar proberen. De rechter zal er wel verder over oordelen.”

Afspraken

Het zal overigens wel de derde schadeclaim in korte tijd zijn die op de deurmat van het Bredase stadskantoor ploft.

Eerder al hebben Amstelland Vastgoed en Heijmans Vastgoed aangekondigd een forse claim voor het gemeentebestuur in petto te hebben. Beide ontwikkelaars liggen met Breda in de clinch over wel of niet gemaakte afspraken over de bouw van 1500 woningen. Heijmans en Amstelland hadden in 1995 vijftig hectare grond aangekocht waarvoor Breda bouwplannen had. Na advies van de provincie zijn deze plannen echter op de lange baan geschoven.

De twee projectontwikkelaars voelen zich in hun hemd gezet en eisen dat de gemaakte afspraken worden nagekomen. Ambtenaren van de stad van de Baronie wijzen iedere suggestie van gemaakte afspraken van de hand. Getuigenverhoren moeten nu de enige waarheid boven water brengen. Heijmans en Amstelland zullen na deze verhoren vrijwel zeker over gaan tot een claim die in de miljoenen kan gaan lopen.

Winkelcentrum

En dan speelt er voor Breda nog de affaire Decodamum. Deze Amsterdamse ontwikkelaar vindt dat het ten onrechte is afgescheept bij de bouw van een groot winkelcentrum in Breda. De zaak dient momenteel bij de Kroon.

Mocht de Raad van State Decodamum in het gelijk stellen, dan zal ook deze onderneming zich beraden over een schadeclaim.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels